Hírek

Új inkubátort kapott a Markusovszky Kórház

2013. január 04., 16:34

A kis súlyú koraszülöttek számára létfontosságú berendezés a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adománya, amelyet az Egyházmegyei Karitász közreműködésével, hazai gyártótól vásároltak. A 3 millió forint értékű inkubátort a megyéspüspök adta át  a Perinatális Intenzív Centrumnak.

Új inkubátort kapott a Markusovszky Kórház

Ez a baba éppen ma született. Idő előtt jött a világra, a súlya nem éri el a másfél kilót, ezért került inkubátorba. Itt ideális körülmények között fejlődhet.

dr. Grassely Magdolna profilvezető főorvos, Perinatális Intenzív Centrum
A koraszülöttek ha világra jönnek, és a súlyuk 1500 gramm alatti, akkor mindenképpen az inkubátorban van a helye, hiszen megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat tud biztosítani, és ezáltal a komfortérzetük az sokkal jobb, mintha kiságyban betakarva lenne.

A Markusovszky Kórházban tavaly minden 10. újszülött a terhesség 36. hete előtt jött a világra. Ők azok, akik koraszülöttnek számítanak. A legkisebb súlyúak hónapokat töltenek inkubátorban, ráadásul időről időre, új, fertőtlenített berendezésbe kell áthelyezni őket, ezért jó, ha minél több készülék van az osztályon. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jóvoltából most újabb inkubátor segíti a koraszülöttek fejlődését. Az új berendezést a megyéspüspök adta át a kórháznak.

dr. Veres András megyéspüspök
A Püspöki Konferencia arról tárgyalt, hogyan tudnánk a családokat erősíteni, bátorítani, különösen azokat, akik valami oknál fogva rászorulnak mások segítségére, és ekkor merült fel az ötlet, hogy nyilván egy inkubátor sok család számára nagyon nagy segítség lehet, illetve a gyermekek számára az életet jelentheti.

A mintegy 3 millió forint értékű inkubátor a 15. a szombathelyi kórházban. A Katolikus Püspöki Konferencia hazai gyártótól összesen 14 berendezést vásárolt, ezek a napokban kerülnek az ország különböző kórházaiba.