Hírek

Új bejáratot kap a Kámoni Arborétum

2011. május 13., 10:00
A Gyöngyös-völgye túraút első állomása lehet a Kámoni Arborétum új fogadóépülete, melynek alapkövét csütörtökön tették le. Az európai uniós támogatással megvalósuló projekt kiemelt része még az arborétumban kiépülő tanösvény, a felújított lukácsházi biotájház és a Csömötei kilátó, valamint az Írottkőig húzódó túraútvonal is.
Új bejáratot kap a Kámoni Arborétum

Ezt az egyedi távol-keleti fafajtát korábban benőtte a növényzet, most kitisztították a környékét, hamarosan teljes pompájában csodálhatják majd az arborétum látogatói. Bár a különleges növények meghonosítása háttérbe szorult, az Erdészeti Tudományos Intézet számos egyedi fajtát is bemutat a kertben.


Dr. Borovics Attila - főigazgató, Erdészeti Tudományos Intézet
"Ma őshonos fajok és a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás bemutatása a legfontosabb téma. Annak révén, hogy itt ilyen sokféle növény van, alkalmunk van nekünk, kutatóknak, hogy bemutassuk, milyen nagy fajgazdagság van."
 
Ősszel egy új bejáraton közelíthetik majd meg a látogatók a Kámoni Arborétumot. A 800 négyzetméteres fogadóépületben kiállításokat, ismeretterjesztő foglalkozásokat és konferenciákat is szerveznek majd. A közelben pedig egy parkolót is kialakítanak. A látogatóközpont része lesz a a környék ökoturisztikai látnivalóit összefogó projektnek.


Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Szombathelyről indulva egészen Kőszegig a Kőszeghegyalja érdekességeit, szépségeit, ökológiai értékeit bemutató Gyöngyös-patak völgyén megyünk végig."
 
A látogató- és oktatóközpontot közel 200 millió forintból egy helyi vállalkozás építi meg.