MNB - 2
MNB

Hírek

Túl sok a porrészecske a levegőben

2016. június 13., 15:31

A Levegő Munkacsoport májusi adatai alapján Szombathely levegője szennyezettebb, mint például a magyar nehézipar központjának számító Ózdé. A környezeti tanácsadó iroda a méréseit a Falco-gyár közvetlen környezetében végezte. 

Túl sok a porrészecske a levegőben

Közös sajtótájékoztatót tartott az ŐrvidékHázban Hende Csaba és Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport vezetője. A környezetvédelemmel közel húsz éve foglalkozó szakember annak a vizsgálatnak az eredményéről számolt be, melyet Szombathely országgyűlési képviselője saját költségén rendelt meg a civil szervezettől. 

Lenkei Péter - vezető, Levegő Munkacsoport
“Egy jó évtizede nem jártam Szombathelyen. Megdöbbentett az a maró szag, amely még nagy távolságból is érezhető a Falco-gyártól: 2-2,5 kilométer távolságban érezni lehet ezt a jellegzetes égett fűrészpor, iletve műgyanta szagot.”

A vizsgálat szerint egy kockacukor méretű, azaz egy köbcentiméternyi levegőkockában a Falco füstfáklyájának vonalában tíz- és harmincezer között van a porrészecskék száma.  A légterhelést okozó gyártól távolabb ez az érték 1000 és 2000 porrészecske között van. A méréseket többször, különböző napszakokban és időjárási körülmények között is megismételték.    

Hende Csaba - országgyűlési képviselő
“Ezeket az adatokat, melyek egy új tudományos felismerés alapján született vizsgálathoz vezettek, hivatalosan meg fogom küldeni Szombathely polgármesterének, illetve a környezetvédelmi hatóságnak intézkedés végett.”

A Levegő Munkacsoport által prezentált mérési eredmények akkor válhatnak igazán fontossá, ha elkészül az a statisztika, mely a különféle betegségek előfordulását mutatja meg a Falco-gyár közvetlen környezetében. Az adatok kiadására vonatkozó kérését Puskás Tivadar polgármester nemrégiben küldte el Harangozó Bertalan kormánymegbízottnak.