Hírek

Tovább működik a Jogpont

2011. május 20., 09:18
Hónapokat csúszott a pályázati kiírás a Jogpont hálózat további üzemeltetésére, így a jogi tanácsadást végző ügyvédek juttatás nélkül végezték munkájukat. Az Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapjára a napokban felkerült a kiírás, egyelőre társadalmi véleményeztetésre. Így legkorábban őszre kaphat támogatást újra az ingyenes jogsegélyszolgálat. A Jogpont hálózatot viszont addig is működtetni kell, az Unió ugyanis előírta, hogy kétéves projekt lezárulta után még három évig fenn kell tartani azt.
Tovább működik a Jogpont

Ekkora volt a forgalom tavaly a szombathelyi Jogpont Irodában. Az MSzOSz által uniós támogatással létrehozott jogsegélyszolgálatot két év alatt több mint 45 ezren keresték fel országosan. A régióban 7-ezren vették igénybe az ingyenes szolgáltatást. Az esetek túlnyomó többségében munkajogi kérdésekben keresték a jogászokat. Az uniós program tavaly év végén lezárult.

 
Horváth Csaba - szakmai felügyelő, Nyugat-dunántúli Jogpont Hálózat, MSZOSZ
"Fenntartási kötelezettség van 3 évig. Ami azt jelenti, mi döntjük el, hogy milyen formában, de működtetni kell. Működtetni is fogjuk, de tavaly már vártuk az új kiírást a következő 2 esztendőre, de nem jelent meg. Most fönn van az NFÜ honlapján a kiírás."
 
Horváth Csaba szerint azonban az új kiírás sokkal bővebb, és szigorúbb feltételeket tartalmaz, amit nem biztos, hogy vállalni tudnak. De ha pályáznak is, abból legkorábban őszre lehet támogatás, viszont addig is működtetni kell a szolgálatot. Kevesebb irodában, csökkentett ügyfélszolgálati idővel viszik tovább a Jogpont hálózatot, és csak az MSZOSZ-tagoknak lesz továbbra is ingyenes a tanácsadás. Fizetni kell viszont annak, aki egyáltalán nem, vagy más szakszervezetnek a tagja.
"Még mindig olcsóbb a mi ajánlatunk, mint bármelyik ügyvédi irodához fordulni. Ezért javaslom, inkább ide jöjjenek, mert az ügyvédek nagyon tapasztaltak."
Szombathelyen hetente kétszer: kedden, valamint csütörtökön délután 3 és 5 óra között között várják az ügyvédek az érdeklődőket a Deák Ferenc utcai irodába.