MNB - 2
MNB

Hírek

Tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

2012. február 16., 16:58

A megfigyelések szerint a 6. héten több mint 15 ezren jelentkeztek a rendelőkben influenzaszerű tünetekkel. Az ország egyes területei különbözőképpen érintettek, Vas megyében viszonylag kedvező a helyzet. Bár január óta itt is fokozatosan nő az influenzások száma, de ez még mindig a járványküszöb alatt van.

Tovább emelkedett az influenzás panaszokkal orvoshoz fordulók száma

"-Torokfájás? Az igen. Köhögés? Igen."

Lázra és torokfájásra panaszkodik ez a fiatalember a Rumi úti orvosi rendelőben. A háziorvos szerint nem influenzás. Itt csak kevesen fordultak meg influenzaszerű megbetegedéssel az elmúlt időszakban.

Dr. Nagy Éva, háziorvos, Rumi úti háziorvosi rendelő
"Járvány már egyáltalán nincs. Sőt, influenzamegbetegedés csak elvétve fordul elő. Meghűlés hörghurut, torokfájás, egyre gyakoribb, mert az időjárási viszonyok miatt uge egyre többen meghűlnek."

A háziorvos szerint a meghűlés és az influenza leginkább a fiatal felnőtteket veszélyezteti. Egyrészt, mert nagyon sok 65 év felettit beoltottak a fertőző betegség ellen, másrészt, mert a fiatalabbak többször mennek ki a hidegbe. Az influenzaszerű tünetek közel fele arányban a 15-34 éves fiatal felnőtteket érintik. A környező országokban és itthon is nőtt a közelmúltban az influenzások száma, így Vas megyében is, de itt egyelőre nincs járvány.

Dr. Szűcs László, megyei tisztiorvos, ÁNTSZ Vas Megyei Intézet
"Vas megyében viszonylag kedvező a helyzet. Hiszen a megbetegedések száma, amely 132 fő 100 ezer lakosra vonatkoztzatva, ez még járványküszöb alatt van."

A szakember szerint előfordulhat, hogy a járvány eléri Vas megyét, ezért még mindig érdemes beadatni az influenza elleni oltást. Szombathelyen egyedül a MÁV-rendelőben működött oltópont. Az emberek közel három hónapig élhettek a lehetőséggel. December végéig közel százan kérték itt a vakcinát, kevesebben, mint az azt megelőző évben.