Hírek

Történelmi filmet forgattak Kőszegen

2013. szeptember 12., 18:59

Rudolf Péter rendezi a Kossuthkifli című sorozatot. Egy hétre a vasi kisvárosba költözött a stáb. Több jelenetet rögzítettek a sorozathoz.

Történelmi filmet forgattak Kőszegen

"Innen a kihajtást, az egész ízét megcsinálhatjuk. Embereknek kell elugrani. Az egész második felét a jelenetnek meg kell csinálni."

A Kossuthkifli sorozat egyik jelenetét forgatják Kőszegen. A belvárosban, a vár közelében egy kis utcában dolgoznak a filmesek. A rövid megbeszélés után következhet a kamerabeállítás: élességállítás, képkomponálás, majd még egy rövid instrukció a színészeknek, hogy mindenki tudja a feladatát.

"Nem kell rögtön átmenni jobboldalra, hanem mentek egy kicsit srégen. A jobboldali lovat célozzátok meg és mellette kb. 1.5 méterrel menjetek át."

Egy rövid jelent a filmből, amely 1849. májusában játszódik és egy Pozsonytól Debrecenig tartó kalandos utazást mesél el. A főbb szerepekben többek között Haumann Pétert, Reviczky Gábort, Kőszegi Ákost, Nagy-Kálózy Esztert láthatjuk. Az események egyik fő mozgatója a Lengyel Tamás által megformált őrnagy.  

Lengyel Tamás
Olyan díszített, olyan cirádás a szöveg, hogy azt nagyon sokat kell ismételni, hangosan, hogy az ember szájára álljon és természetesen bugyogjon ki az ember száján.

Fehér Béla azonos című regénye alapján készül a film. A forradalom hevületében lesz a pozsonyi kifliből, Kossuthkifli, egy cukrász jóvoltából.  Július óta forgatnak, több helyszínen, köztük Kőszegen, amely a filmben Érsekújvár városává alakul. Egy hétre költöztek a filmesek a vasi kisvárosba. Helyiek is szerepet kaptak a statiszták között. Rudolf Péter azt mondja: évek óta várt a megfelelő témára, amit megforgathat.

Rudolf Péter, rendező
Kicsit arról is szól a regény, hogy történhet bármi: megharcolhatjuk, elbukhatjuk a harcunkat, azért van egy nagyon fontos dolog. Az ember ha betér a cukrászdába, egyrészt térhessen be, másrészt nyisson ki és ott legyen jóízű a Kossuthkifli.

A 6 részes, egyenként 52 perces sorozat várhatóan 2014 második felében kerül az MTV képernyőjére.