Hírek

Torkos csütörtökön disznót vágtak Bükön

2012. február 24., 23:01

Ezúttal igazi közösségi ünnep volt a tor: a település apraja-nagyja kíváncsi volt milyen finomságok készülnek egy 170 kilós disznóból. A civilek kezdeményezésére rendezték meg a régi hagyományokat felelevenítő programot.

Torkos csütörtökön disznót vágtak Bükön

Nagy volt a sürgés-forgás a Kóczán-ház udvarán Bükön. Egy disznó esett áldozatul a torkos csütörtöki kulináris kalandozásoknak. Miközben a férfiak még javában darabolták a sertést, addig a kondérokban már főttek a finomságok.

De nem csak az udvaron, hanem a ház kemencéjében is sültek a langallók, különböző húsok.  

Bár a disznóból készült ételek nem tartoznak a legegészségesebbek közé, azt a régiek jól tudták: sok finomság készíthető a levágott disznóból.

A civilek összefogásával és kezdeményezésére vágtak disznót a nagyböjti időszak első csütörtökén. Torkos csütörtökön a hagyomány szerint, egy napra felfüggesztették az éppen csak megkezdett böjtöt, hogy a megmaradt húsos ételeket elfogyasszák.

A finomságokból jutott mindenkinek, aki pár percre a Kóczán-ház felé vette a sétáját. A helyiek szeretnének még több régi néphagyományt feleleveníteni. A tervek szerint húsvétkor tartanak locsolást, de állítanak majd májusfát is.