Hírek

Több ezres tömeg köszöntötte a Fő téren a londoni olimpiáról hazatérő sportolókat

2012. augusztus 16., 17:36

Pars Krisztiánt, Hatos Gábort, Ligeti Dánielt, valamint edzőiket Németh Zsoltot  és Veréb Istvánt rengetegen várták. Az ünnepségen részt vett Hende Csaba honvédelmi miniszter is, aki "A hazáért" kitüntetésben részesítette a Dobó SE olimpiai bajnokát.

Több ezres tömeg köszöntötte a Fő téren a londoni olimpiáról hazatérő sportolókat

Pars Krisztián olimpiai döntőjét több száz szombathelyi szurkolta végig a Fő téren kihelyezett óriás kivetítő előtt. A városi önkormányzat úgy döntött, hogy a siker megünneplésének helyszínéül is ezt a központi helyet választja. Ezúttal azonban nem százával, hanem ezrével érkeztek a sportbarátok a Fő térre.

Dr. Puskás Tivadar polgármester, SZMJV
"Tizenegy nappal ezelőtt közösen drukkoltunk és Pars Krisztián nyert. Nagyon boldog vagyok, hogy a felhívásra most is sokan jöttek. Dehát ez annak a folytatása volt. Teljesen egyértelmű volt, hogy sokan leszünk. Amúgy jó cél érdekében minden magyr összefog."

Az ünnepi ceremónia nyitányaként a Városházától két ló vontatta bigán utazhatott Pars Krisztián a dísztribünig. A Dobó SE olimpiai bajnok  kalapácsvetőjét gyalog követte edzője, Németh Zsolt, valamint a Haladás VSE két birkózója, Hatos Gábor és Ligeti Dániel. Természetesen az ő trénerük, Veréb István is ott volt a sorban. A Fő téren megjelent szurkolók óriási ünneplésben részesítették valamennyiüket.

Pars Krisztián kalapácsvető, Dobó SE
"Megmondom őszintén, számítottunk erre. Hiszen volt a döntőnek kivetítője itt Szombathelyen, ahol nagyon sokan nézték a döntőt. Gondoltuk, hogy ezek után nagyon sokan ki fognak jönni és én nagyon büszke vagyok arra, hogy ilyen büszkeséget szereztem a városnak, a megyének, Szombathelynek és az országnak. Ez egy fantasztikus érzés."

Pars Krisztiánon látszott, hogy felhőtlenül boldog, ám Hatos Gáborról ezt korántsem lehetett elmondani. A Haladás VSE szabadfogású birkózója az igen előkelő ötödik helyen végzett az olimpián, ám utolsó meccsét a bronzéremért elveszítette. 

Hatos Gábor birkózó, Haladás VSE
"Elégedett vagyok ezzel az ötödik hellyel. Persze az ember dacol, hogy ott volt egy nagy lehetőség. De én nagyon elégedett vagyok:  1988-ban volt utoljára szabadfogásban pontszerző. Azóta nem volt senki."

Az ünnepség végén ajándékok, kitüntetések átadására került sor. A legjelentősebb elismerést Pars Krisztián vehette át Hende Csaba honvédelmi minisztertől.

Hende Csaba honvédelmi miniszter
"A hazáért", ez  ennek a kitüntetésnek a neve. Ami a legmagasabb katonai kitüntetés hazánkban. Először kapja civil ember Pars Krisztián személyében.

Az olimpiai aranyérmes kalapácsvető edzője, Németh Zsolt millenniumi dísztőrt vehetett át a honvédelmi minisztertől, míg a birkózó trió tagjai emlékérmet kaptak.