MNB - 2
MNB

Hírek

Több ezer vendég a hétvégi a Pünkösdi Fesztiválon Gencsapátiban

2012. május 29., 15:46

A négynapos programsorozat keretében hagyományosan a régió néptáncosai is bemutatkoznak: vasárnap több mint 70 szólótáncos és 17 együttes szórakoztatta a közönséget. A 16. Gencsi Söprű Fesztivál nyitányaként Vas megyében most először mutatták be a Muravidéki lakodalmast, amelyben szlovéniai magyarokkal közösen táncoltak a helyiek.

Több ezer vendég a hétvégi a Pünkösdi Fesztiválon Gencsapátiban

Muravidéki, zalai és vasi táncosok közös produkciója nyitotta meg a Gencsi Söprű Regionális Néptánc-fesztivált. A Muravidéki lakodalmas 2 éves együttműködés végeredményeként született, egy uniós pályázat keretében elevenítették fel a térség népművészeti, s ezen belül táncos hagyományait.

Majthényi László alelnök, Vas Megyei Közgyűlés
Muravidéki, zalai, lenti művészek, néprajzosok nekiindultak és fölgyűjtötték, hogy milyen volt 30-40-50 évvel ezelőtt egy muravidéki lakodalom, és ebből állt össze ez a produkció, azt is mondhatnánk, hogy a szuperprodukciója ennek az Élő örökségnek.

A Pünkösdi Fesztiválon vasárnap hagyományosan a népművészeté a főszerep. A zsúfolásig megtelt rendezvénysátor színpadán egymást váltották a táncosok és a népdalénekesek - az óvodásoktól a felnőtt csoportokig.

A fesztivál iránt évről évre nagyobb az érdeklődés. 

Tóth Patrik
A feleségem is táncolt, már abbahagyta a családalapítás miatt, de a barátokkal azért összejövünk, és próbáljuk őrizni a hagyományokat.

Tóth Bianka
Minden évben részt szoktunk venni a fesztiválon, mivel szombathelyiek vagyunk, és átjárunk. - Az idén mivel készültetek? - Az idén két koreográfiával készültünk, egy rimócival és egy Küküllő-mentivel.

A polgármester szerint a Gencsi Söprű 16 év alatt védjegy lett a szakmában, nem véletlen, hogy a szomszédos megyékből és a határon túli magyarlakta településekről is érkeztek fellépők.

Varga Albin igazgató, Gencsapáti Művelődési Ház
A tágabb értelemben vett régióból jönnek néptáncegyüttesek, nem is kevesen, 17 együttes lesz jelen a színpadon, illetve négy népdal-együttes, illetve népzenei együttes kíséretként a programhoz, de a Boglya népzenei együttes a fesztivál zenekara.

Vasárnap szólótánc-versenyt is rendeztek, több mint 70 indulóval, de a négynapos fesztivál kínálatát könnyűzenei koncertek és vásári programok is színesítették.