MNB
MNB - 2

Hírek

Nyolcvan tonna szemét gyűlt össze

2011. május 23., 16:54
Több ezren szedték a szemetet szombaton Vas megye 110 hulladékpontján. Ez az esemény volt az ország legnagyobb önkéntes megmozdulása. 15 tehervagonnyi hulladékot szedtek össze az önkéntesek. Vas megyében - az országban egyedülálló módon - szelektíven gyűjtötték a szemetet.
Nyolcvan tonna szemét gyűlt össze

Egy pécsi üzletember a Teszeddnek köszönheti, hogy előkerültek előző nap ellopott iratai. De nem csak ezt a táskát találták itt, a város határában. Zsákszám gyűlt a szemét, amit évek alatt itt szórtak el az emberek. A Potyondi-árkot a Gothard iskolások és szüleik, valamint a Herényiek Háza önkéntesei igyekeztek megtisztítani.

Poór Dániel - tanuló, Gothard Jenő Általános Iskola
"Azért tartom fontosnak az ilyen szemétszedési akciót, mert ezzel egyrészt megtisztítjuk a környezetünket és példát mutatunk a gyerekeknek, autósoknak, hogy ne dobják ki a szemetet az autóból, hanem dobják ki a szemetseládába."
A városkörnyéki utak mellett is sokan dolgoztak. Harangozó Bertalan kormánymegbízott és munkatársai például a porpáci út mellett szorgoskodtak.
A huszárlaktanya hátsó udvarán autógumikat raktak konténerbe az önkéntesek.

Molnár Miklós - alpolgármester
"Itt valamikor gyorsulási autóversenyek voltak, ha jól tudom, és több ezres nagyságrendben maradtak autógumik autógumik, hogy legalább ez ne legyen."
 
Kisebb-nagyobb közösségek is csatlakoztak az ország legnagyobb önkéntes mozgalmához. Takácsné Tenki Mária tanácsnok a mormon közösség tagjaival az Ady tér környékén szedte a szemetet.

Takács Gábor - kerületi elnök, Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza
"Mi már többször is részt vettünk hasonló akciókban, például a vörösiszap katasztrófánál is. Ezek a mellények onnan vannak, még a foltok is rajta vannak, és tényleg nagy örömmel jöttünk."
 
Az Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra a megyében több mint nyolcezren regisztráltak előzetesen a mozgalom honlapján, ennél többen csak a fővárosban jelentkeztek.

Murai Szabolcs - megyei koordinátor, Teszedd program
Az a tapasztalatunk, hogy akik regisztráltak, el is jöttek, sőt többen jöttek el. Nagy a lelkesedés, jó az idő, egy jó napot tudhatunk magunk mögött."
 
A szelektíven összegyűjtött több mint 80 tonna szemetet hulladékszállítással és -kezeléssel foglalkozó cégek vitték el, melyek szintén ingyen vállalták a munkát.