MNB
MNB - 2

Hírek

Tízmilliárdos uniós támogatással fejlesztik az ország 10 onkológiai centrumát

2013. július 11., 21:35

A tervek szerint a Szombathelyi Markusovszky Kórház korszerű eszközök beszerzésére fordítja majd az intézménynek jutó másfél milliárd forintos összeget.

Tízmilliárdos uniós támogatással fejlesztik az ország 10 onkológiai centrumát

Ez a régi,hagyományos szimulátor, ami elavult egy kicsit most már,állandó üzemzavarokkal is küzdünk. A kapott támogatásból az egyik gép, amit le kell cserélni vagy teljesen fel kell újítani, az ez lesz.

Az onkoradiológiai osztály főorvosa nem csak ezt a változást látja szükségesnek. Az osztály ugyanis rendkívül túlzsúfolt, s az eredményesebb munka érdekében nem pusztán egyetlen gépre, hanem komplex onkológiai fejlesztésre van szükség, amelyet a másfél milliárdos uniós támogatás lehetővé tehet a kórház vezetője szerint.

Nagy Lajos, vezérigazgató-főorvos, Markusovszky Kórház
Ez az összeg a jelenleginél egy modernebb lineáris gyorsítónak, és egy tervező rendszernek a beszerzésére szolgál,ami ahhoz kell, hogy pontos legyen a sugárzandó terület háromdimenziós terve, tehát hogy milyen szögből mennyi ideig kapjon sugárzást a beteg.Ez egy nagyon bonyolult számítógépes rendszer-és a két dolog együttműködik.

Amennyiben az új rendszer működésbe lép, azt a páciensek azonnal észreveszik majd, hiszen segítségével megszűnik a tömeg és a hosszadalmas várakozási idő.

Csejtei András, osztályvezető főorvos, Onkoradiológiai Osztály
Amit a beteg nem tud megítélni de a szakma számára nagyon fontos, hogy a kezelések minősége,technikai színvonala hatalmasat fog emelkedni, és amit a beteg még kvésbé érzékel de ugyanilyen fontos számunkra, hogy a kemoterápiás kezeléseinket és az ehhez szükséges laboratóriumi vizsgálatokat nem kell Pestre, Debrecenbe küldeni és hónapokat várni az eredményre-hanem itt helyben meg fogjuk tudni csinálni!

A korszerűsítés az elképzelések szerint jövő év végére készülhet el a Markusovszky Kórházban.