Hírek

Tiltakoznak a taxisok

2011. április 07., 08:57
Egy új rendelettervezet szerint ugyanis csak öt évre kapnának engedélyt, és megújításkor vizsgát kellene tenniük vállalkozási ismeretekből, KRESZ-ből és helyismeretből. A vizsga díja 150 ezer forint.
Tiltakoznak a taxisok

A szabály arról is rendelkezik, hogy a tíz évnél idősebb, környezetszennyező taxikat le kellene cserélni. A szakszervezet 1400 tiltakozó aláírást gyűjtött össze eddig a tervezet ellen.

 

1994-ben szigorították legutóbb a taxizás feltételeit. Addig csak jogosítvány és autó kellett hozzá, az új szabály azonban vizsgához kötötte az engedély kiadását. Helyismeretből, KRESZ-ből, etikából, vállalkozási ismeretekből kellett a taxisoknak beszámolniuk. A mostani rendelettervezet ötévente vizsga letételére kötelezné őket, aminek a díja 150 ezer forint lenne. Fejes Tibor a Szombathelyen dolgozó több mint 100 taxis egyike, 25 éve dolgozik a szakmában. Azt mondja, az ötévenkénti vizsga sokak számára vállalhatatlan feltétel.

Fejes Tibor - vezető, Rádió Szombathely Taxi
"Ez nagyon rosszul esne mindenkinek. Sok a nyugdíjas taxis, nekik ez kilátástalan helyzet lenne, nem tudják előteremteni ezt a pénzt, és 70 év fölött vizsgázni szintén kellemetlen."


A rendelettervezet szerint az Euro III-es motorral felszerelt, tíz évnél idősebb taxikat le kellene cserélni, ez Szombathelyen az autóknak mindössze tíz százalékát érinti. Bevezetnék a hatósági árszabást is, ezzel sokan egyetértenek.A taxis szakszervezet a rendelettervezet több pontját is kifogásolja, és  tárgyalnának a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium vezetőivel. Eddig 1400 tiltakozó aláírást gyűjtöttek.