Hírek

Tiltakoznak a civilek

2011. március 28., 14:23
Petícióban tiltakoznak a civil szervezetek Nemzeti Civil Alapprogram pályázatait érintő elvonások miatt. Csak a nyugat-dunántúli régióban 46 millióval csökkent a szétosztható támogatási keret.
Tiltakoznak a civilek

A legtöbb szervezet működéséhez elengedhetetlen a pályázati támogatás, ha mindenkinek kevesebb jut, az több száz civil egyesület megszűnését jelentheti.


Tavaly májusban mintegy 50 non-profit szervezet részvételével rendeztek Civil Napot a Fő téren. Akkor az 1 százalékokért kampányoltak, ami nagy segítség a működésükhöz. Ezen kívül a pályázatok tartják életben az egyesületeket. Tavaly még 7 milliárd forintot osztottak szét a Nemzeti Civil Alapprogram pályázatai révén a civil szervezetek között. Idén ez az összeg kevesebb mint felére, 2,8 milliárd forintra csökkent. A régiót 46 millió forintos elvonás érinti. A civil szervezetek, alapítványok így kevesebb támogatásra számíthatnak, és ezzel a létük kerül veszélybe.

A régióban idén 1175 pályázatot nyújtottak be a civilek, a támogatási igény ötszöröse a rendelkezésre álló keretnek. A zárolást követően 164 millió forint osztható szét.

Szilágyi Leonóra - nonprofit szakértő, CISZOK
"Tavaly is 40-50 százalék volt a megnyerhető összeg, és ez csökken most még 40 százalékkal. Ha ezt szemléltetni szereténk: ha valaki egymillióra lenne jogosult a tavalyi költségvetése alapján, az most 300 ezer forintra számíthat."


A civilek petícióban tiltakoznak az elvonások miatt, és aláírásgyűjtésbe kezdtek: céljuk, hogy megállítsák az alapprogram ellehetetlenülését. A régióban beérkezett beadványok támogatásáról április közepén döntenek, a pályázók májusban kapnak értesítést az elnyert összegről.