MNB - 2
MNB

Hírek

Téved, aki leírja az Európai Uniót

2012. szeptember 10., 20:54

A szociális piacgazdaság modelljénél jobbat nem találtak még ki  - egyebek mellett erről beszélt Szombathelyen a Magyar Költségvetési Tanács elnöke.

Téved, aki leírja az Európai Uniót

Kovács Árpád a Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége, valamint a Vasegerszegi Közéleti Klub meghívására érkezett a Megyeházára, ahol a kormányhivatal, önkormányzatok és gazdasági szervezetek, cégek vezetői előtt tartott előadást. Kovács Árpád szerint a német gazdasági fejlődés biztonságot ad Magyarországnak, de az IMF-megállapodásra szükség van.

A szervezők azt kérték a Költségvetési Tanács elnökétől, hogy az európai válság kilátásairól és a magyar gazdaság állapotáról tartson helyzetelemzést.

Kondor János elnök, Vas Megyei Munkaadók és Gyáriparosok Szövetsége
Az egyik verzió azt mondja, hogy minden rendben van és jó irányba megyünk, ugyanakkor hallani olyan véleményeket is, hogy az ország pénze február-márciusig tart ki, utána baj lesz.

Kovács Árpád szerint az uniós válságkezelés abszolút sikertörténet, amit az euró erős pozíciója és az is igazol, hogy a közösség képes volt finanszírozni a déli államok veszteségeit. Magyarországon azonban a gazdasági növekedés üteme jövőre elmarad a kormány 1,6 százalékos prognózisától. Az IMF-fel való megállapodás azért is fontos, mert így olcsóbban lehetne finanszírozni a jövő évi költségvetés kiadásait.  

Prof. Dr. Kovács Árpád elnök, Magyar Költségvetési Tanács
Kedvező ebben  a tekintetben, hogy a belföldi megtakarítások növekednek, Magyarorság most már sok tekintetben belföldi megtakarításokból a folyó kiadások nagy részét finanszírozni tudja, de ugyanakkor a gazdasági növekedés eltérő prognózisai befolyásolhatják a hiány alakulását.

Kovács Árpád cáfolta, hogy Magyarország végletesen leszakadna a régió más országaitól. Azt mondta, csak a banki finanszírozás és a beruházások mértéke marad el jelentősen az Unió átlagától.

Prof. Dr. Kovács Árpád elnök, Magyar Költségvetési Tanács
A magyarországi beruházási ráta a fele annak, ami az országnak a szükségletéhez kapcsolódna, 13-14 százalék körüli, és 20 felett szokott egyébként egészségesen alakulni, jóval 20 fölött, ez azt jelenti, hogy távlati kilátások is nehezebbé válnak.

A gazdaság dinamizálásához hatékonyabbá kellene tenni az uniós források felhasználását, hiszen az állami beruházok jelentős részét ebből fedezik.