MNB
MNB - 2

Hírek

Teret neveztek el a legendás Tóth Gézáról

2012. március 09., 16:03

Tóth Géza olimpiai ezüstérmes, négyszeres világ- és ötszörös Európa-bajnok súlyemelő nevét viseli mától a Szabó Miklós utca melletti tér Szombathelyen. A sportoló tiszteletére emlékkövet avattak, amelyet szombathelyi látogatása alkalmából a köztársasági elnök és a honvédelmi miniszter is megkoszorúzott.

Teret neveztek el a legendás Tóth Gézáról

A 80. születésnapját már nem érte meg. Tavaly októberben hunyt el a 20. század legjobb vasi sportolója, az olimpiai ezüstérmes súlyemelő, Tóth Géza. Családja, barátai és tisztelői a köztársasági elnök, a honvédelmi miniszter, városi és megyei politikusok jelenlétében emlékeztek meg róla.

Dr. Puskás Tivadar polgármester
Egy közösség, egy város példaképe. A kitartás, az erő, a tántoríthatatlan hit példaképe.

Tóth Gézát halála előtt Szombathely díszpolgárává választották. Tiszteletére emlékkövet avattak abban a parkban, amely mellett 1965 óta lakott a családjával.

Némethné dr. Tóth Orsolya
Egészen biztos, hogy most az a hely, ahol ő van, ott most ő mosolyog és örömmel tölti el.

Itthon és a világban is sokat tett a súlyemelő sportért. A Haladásban edzőként dolgozott, Rehus Uzor György és Antalovits Ferenc voltak a legtehetségesebb tanítványai.

Antalovits Ferenc vezetőedző, Haladás VSE
Nagyon sokat köszönhettem neki, mert hívtak máshova is bennünket, de Szombathely a súlyemelés fellegvára volt régebben meg most is az, és őt választottam.

Tóth Géza tagja volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak. Schmitt Pálhoz évtizedes barátság fűzte.

Schmitt Pál köztársasági elnök
Úgy edzett, olyan lendülettel, szinte magával húzta a társait, akkor, abban az időben nagyon jó volt a magyar súlyemelés, és kifejezetten erős, és ilyen önbizalommal és hittel teli ember volt a Géza.

A parkban, amely mostantól az ő nevét viseli, egy ezüsnyárfát is ültettek a tiszteletére.
Szombaton rendezik a hagyományos súlyemelő Savaria Kupát, amelyet ezentúl Tóth Géza emlékének szentelnek. A verseny napján a kiváló sportember nevét veszi majd fel a Haladás VSE súlyemelőterme is.