MNB
MNB - 2

Hírek

Teológiai szaknyelvből szerezhetnek vizsgát a jelentkezők Szombathelyen

2013. január 18., 22:35

Ráadásul nem holt, hanem élő nyelvekből. A vizsga tematikája, szövegei vallási, egyházi témákat érintenek.

Teológiai szaknyelvből szerezhetnek vizsgát a jelentkezők Szombathelyen

Angol óra a II. János Pál Katolikus Szakkollégiumban. Vallási témákról beszélgetnek a fiatalok. Ezen keresztül sajátítják el a nyelvet, bővítik szókincsüket. A diákok fontosnak tartják, hogy az egyházi kifejezéseket idegen nyelven is megtanulják.

Kalmár Bernadett
Az elhelyezkedés, munka szempontjából plusz lehetőséget ad neki. Nekem mint tanárként, egyházi iskolában taníthatok. Mások számára, ha rendelkezik ezzel a nyelvvizsgával, akkor idegenvezetésen, h egy városban körbemegyünk, a vallással kapcsolatos helyeket az idegenvezető beszokott mutatni. És ma már megkerülhetetlen kérdés a vallás. És erről az ember tud kommunikálni, olvasni különböző nyelven megjelent műveket.

A diákok azt mondják: korábbi tanulmányaik idején egyházi kifejezésekkel, vallási témákkal nem nagyon foglalkoztak.

Mesterházy Bernadett
Én német nyelvet tanultam eddig és egyházi szintben nem nagyon volt lehetőség. De fontosnak tartom, hogy ezt is tanuljuk.

Februártól lehet Szombathelyen is egyházi szaknyelvből nyelvvizsgát tenni.  Ráadásul élő nyelvekből: németből, angolból, olaszból, alap, közép-és felsőfokon.

A nyelvvizsga előtt 20 illetve 30 órás felkészítést is tartanak a jelentkezőknek.  Olyan könyvekből, munkafüzetekből tanulhatnak, amelyek kifejezetten vallásos témájúak.

Maurer Péter, igazgató - Martineum Felnőttképző Akadémia
Van itt Szombathelyen hittanár képzés is, Győrben van egy Hittudományi Főiskola, és úgy gondolom, hogy itt 2-3 egyházmegye, ez több megyét érint, elképzelhető, hogy lenne rá igény.

Szakemberek nemcsak a papok, hittanárok jelentkezésére számítanak. Felekezeti és életkori megkötés nélkül bárki jelentkezhet a felkészítőre, nyelvvizsgára, amely egyenértékű bármely más akkreditált nyelvvizsgával.