Hírek

Településfejlesztési fórum

2010. május 06., 15:48
Terület- és településfejlesztési fórumot rendezett a Vas Megyéért Egyesület csütörtökön a Megyeházán. Az előadások a régió gazdasági helyzetét elemezték, és a fejlesztési lehetőségeket ismertették.
Településfejlesztési fórum

Elhangzott: bár Nyugat-Dunántúl még mindig hazánk második legfejlettebb régiója, a helyi fejlesztéseket nehezíti a központi támogatások csökkenése és a bonyolult pályázati rendszer.

Eddig 1800 darab pályázat 300 milliárd forintot nyert a Nyugat-dunántúli régióban az Új Magyarország Fejlesztési Terv programjából. A támogatott beruházások értéke meghaladja a 420 milliárd forintot. Ugyanakkor a fejlesztési pénzek elosztásánál régiónk lemarad a keleti országrész mögött.

Dr. Horváth Boldizsár - elnök, Vas Megyéért Egyesület
"Az olló, ami településfejlesztési szempontból érinti a régiónkat, úgy tűnik, szélesedik."

A gazdasági versenyképesség erősítése érdekében a szakemberek a 2007-2013 közötti tervezési időszakban a stratégiai gondolkodásra, a szomszédos országokkal való szorosabb kapcsolattartásra és az energetikai fejlesztésekre irányítják a figyelmet.

Dr. Lados Mihály
"Bekerült az új stratégiába, az új programba, hogy Nyugat-Dunántúl zöld régió szeretne lenni."

Vas megye Ausztriával és Szlovéniával fűzte szorosra kapcsolatait az európai területi együttműködés keretében. A két országgal összesen több mint 130 millió euróra pályáznak 2013-ig.

Heckmann Ferenc - területfejlesztési csoportvezető, Vas Megyei Önkormányzati Hivatal
"Ezek környezetvédelmi, kulturális, gazdasági együttműködéseket céloznak."

Még idén döntés születhet arról, hogy az unió beemeli-e a kiemelten támogatott projektek közé a közép-európai közlekedési folyosó megvalósításának tervét. Az ehhez szükséges tanulmányok elkészítéséhez 4 millió euróra pályáznak hat ország érintett régiói, köztük a nyugat-dunántúli.