Hírek

Tehetségnapot tartottak a Bolyai iskolában

2010. december 20., 12:45
A diákok előadásokon, vetélkedőkön vehettek részt. Az intézmény volt és jelenlegi tanulói, oktatói ismertették kutatásaikat a legkülönfélébb témákban. Bemutattak például egy interneten keresztül vezérelhető robotautót is.
Tehetségnapot tartottak a Bolyai iskolában

Az interneten keresztül egyidőben a világ több pontjáról is lehet vezérelni azt a robotautót, melyet a Bolyai iskola két diákja épített. A kocsit nyolc motor és három akkumulátor működteti, a rajta lévő kamerák pedig jó minőségű képet adnak. A karjával képes felvenni péládul egy papírgalacsint.

Mérő László
"Tud előre, hátra mozogni, a kamerát több irányba dönteni, ahogy ezt be is mutattuk."

A fiúknak régi álma volt ez a robot. Mindketten műszaki érdeklődésűek, mérnöknek készülnek. Találmányukkal egy innovációs versenyre is beneveztek. Az építésbe sok pénzt, energiát és időt fektettek.

Orosz Ádám
"Nagyjából két év, 1800 munkaóra. Elég sok lemondással járt, de megcsináltuk."

A Tehetségnapot most először, egy pályázatnak köszönhetően valósította meg az iskola.  Volt és jelenlegi tanárok, diákok és meghívott előadók részvételével.


Károly Frigyes - igazgató, Bolyai iskola
"A mai nap a tehetség körül zajlik. A vendégek közt lesz péládul Király Gábor, aki szintén bolyais volt. Tehát nemcsak a tudomány, hanem a sport és művészetek szempontjából is próbáljuk a tehetséget minden oldalról körüljárni."


A programok párhuzamosan, több helyszínen zajlottak. A nagyelőadóban például rocktörténeti előadást hallhattak az érdeklődők, a tornateremben pedig műveltségi vetélkedőn mutathatták meg a csapatok, mit tudnak. Tehetségnapot nemcsak most a téli szünet előtt, hanem májusban és a tanév végén is szerveznek majd.