Hírek

Mesés fesztiválnyitány

2010. március 18., 16:13
A Mesebolt Bábszínház kiállításának megnyitójával szerdán hivatalosan is elkezdődött a Szombathelyi Tavaszi Fesztivál. Zenei koncertek neves hazai és külföldi előadókkal, illetve kiállítások meghatározó magyar képzőművészek alkotásaiból - ezek színesítik március 28-ig városunk kulturális életét.
Mesés fesztiválnyitány

Sárkányok, királylányok, tündérek vették birtokba az Irókéz Galériát. Pár napig az övék lesz ez a hely. Rajtuk keresztül az országban működő 15 hivatásos és családi bábszínházat ismerhetik meg a nagyszabású és egyedülálló kiállítás látogatói. 

Kovács Géza, igazgató - Mesebolt Bábszínház
"15 év egy színházművész életében minimális idő. De az amatőr múltról vagy a teljesen nulláról létezéstől eljutottunk oda, hogy fantasztikus szellemi teljesítményt nyújtanak ezek a bábszínházak és nemcsak szellemi teljesítményt, hanem fizikait is: nézőszámban, előadásszámban."

A 15 kiállító intézmény közül a Mesebolt Bábszínház éppen a 15. születésnapját ünnepli. Ebből az apropóból szervezték a tárlatot.  Szombathelyen 1989-től félhivatásos együttesként, 1995. január 1-jétől pedig hivatásos társulatként működött a színház, amely 1997-ben vette fel a Mesebolt nevet.

H. Nagy Katalin, nyugalmazott igazgató - Mesebolt Bábszínház
"Nem volt ötlet, nem volt felkérés. Egyszerűen összeállt 5 népművelő, hogy egy amatőr szinten létrehozott előadást bemutasson a gyerekeknek, ami történetesen bábelőadás lett, a János vitéz. Eljátszottuk 150-szer és bebizonyosodott, hogy nem lehet abbahagyni."

A születésnapi kiállításon Ipkovich György polgármester köszöntőjében elmondta: a bábszínház az elmúlt 15 évben nagyon sok gyermekben ültette el a kultúra, a színház szeretetét. Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke elismerő oklevelet adott át a Bábszínháznak.

A kiállításmegnyitó egyben a Tavaszi Fesztivál kezdetét is jelentette Szombathelyen. Március 28-ig valamennyi korosztály talál magának érdekes programokat. A legkisebbeket például a bábszínházi foglalkozások, összművészeti gyermekfesztivál várja, a nagyobbak pedig a Csík Zenekar vagy a Moszkvai Patriarchátus Ortodox Kórusa fellépésén szórakozhatnak.