Hírek

Táppénzkérelem elektronikusan

2011. szeptember 10., 14:55

Már eddig is jelentősen csökkent az igénybe vett táppénzes napok száma a megyében, de a július elsejétől megszüntetett passzív táppénz hatása még csak később jelentkezik igazán. Jellemző viszont, hogy a munkáltatók késve jelentik be az Egészségbiztosítási Pénztárnak, ha dolgozójuk beteg, így előfordul, hogy a munkavállalónak várnia kell a táppénzére. Július elsejétől a 100-nál kevesebb foglalkoztatottal rendelkező munkaadóknak elektronikusan kell a pénzbeli ellátásokat igényelni.

Táppénzkérelem elektronikusan

A Kormányhivatalhoz tartozó Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv vezetője azt mondja, a megyében 40 ezer olyan cég, egyéni vállalkozás és őstermelő működik, akikre vonatkozik az elektronikus igényérvényesítés kötelezettsége.

Aki nem kifizetőhely, 100 fő alatti foglalkoztatotti létszámmal rendelkezik, és van olyan dolgozója, aki táppénzt, terhességi gyermekágyi segélyt, baleseti táppénzt, vagy GYED-et igényelne.

Az érintett munkáltatók 2009-től adhatják be elektronikusan dolgozóik táppénzkérelmét, idén júliustól viszont nem lehetőség, hanem előírás. Ehhez viszont a munkaadóknak, vagy könyvelőiknek regisztráltatni kell magukat az Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervnél.

Zsebe Judit vezető, Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerv
Vannak azonban most is olyan foglalkoztatók, akik nem ilyen formában tesznek eleget az igény benyújtásának. De hogy az ügyfél ne szenvedjen kárt, a pénzbeli ellátását megkaphassa, az igény teljesítjük.

www.oep.hu

A munkáltatót viszont felszólítják az elektronikus pótlásra. A beküldés menetéről, a nyomtatványok telepítéséről, használatáról és a regisztrációról az OEP honlapján részletes tájékoztatót találhatnak az érintettek.