MNB
MNB - 2

Hírek

Tapintható Univerzum - Csillagászati kiállításra invitáltak látókat és látássérülteket

2021. október 18., 22:11

A Fehér Bot Napján zárta érzékenyítő hetét a Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete az Agorában. Utolsóként a Tapintható Univerzum című interaktív csillagászati kiállítással várták a látókat és a látássérülteket is.

 

Tapintható Univerzum - Csillagászati kiállításra invitáltak látókat és látássérülteket

A Jupitert is kézbe foghatták a speciális tárlaton azok, akik másképp nem láthatják a bolygó modelljét. A Föld domborzati térképét hetekig festették a kiállítás megalkotói. Mindent erős, modellezéshez használt anyagokkal színeztek, hogy bírják a sok-sok érintést.

“Ez itt a Nap. - Mint egy tekegolyó. - Így van, ez mint egy tekegolyó méretű égitest, és van egy talpazata ennek az egésznek, egyik csúcsán ott a Merkúr bolygó.”

Ez a 21 éves bölcsész hallgató azt mondja, nagyon könnyű használni a rendszert, és a tárlatvezetés is informatív.

Csiszár Tamás - tag - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
“Ha tanultunk is középiskolában az égitestekről, egészen más hallani, meg megtapasztalni úgymond a felszínt, meg a különböző információkat, amiket ott az órán hallottunk.”

Pontosan ez a célja a Bakonyi Csillagászati Egyesületnek, amely az országban egyedülálló tárlatot hozott létre. Eddig Veszprémbe, Békéscsabára és a fővárosba vitték el a kiállítást, a negyedik helyszín Szombathely volt.

Ivanics-Rieger Klaudia - alapító tag - Bakonyi Csillagászati Egyesület
“Már évek óta gondolkodtunk azon, hogy ki az a csoport, akikhez a csillagászatot nagyon nehéz elvinni, és nagyon hamar rá is jöttünk arra, hogy bizony a látássérültek, hiszen a legtöbb ember tényleg abban gondolkodik, hogy a csillagászat egyenlő azzal, hogy valaki belenéz a távcsőbe.”

Ennél most sokkal többet mutattak meg a szervezők az érintetteknek. A QR-kód segített abban is, hogy hallják, amit még tapintani sem lehet.

Az érdeklődők között nagyon sok volt a látó is, legtöbben gyerekekkel együtt érkeztek.

“Ezeket a nagy területeket, ezeket úgy hívják, hogy tengerek, amik nem igazi tengerek, hanem csak síkságok. - Mert nincs benne víz? - Nincs benne víz!”

Johanna bátran kérdez a szakembertől, kedveli az interaktív kiállításokat. Édesanyjával érkezett,  hogy megnézze a Tapintható Univerzumot.

Németh Ildikó
“Csillagvizsgálóban is voltunk már, megnéztük ott a Holdat, úgyhogy most meg kitapinthatja, a való méretében a többihez képest, úgyhogy gondoltam, hogy elhozom, és akkor a többi bolygóhoz képest ismeretet szerez, de hát még nagyon kicsi, úgyhogy éppen csak az alapokat, kicsit ismerkedni.”

Az AGORA-ban egész héten érzékenyítő programsorozat zajlott, amelyet a Fehér Bot napi ünnepséggel és ezzel a különleges kiállítással koronázott meg a Vakok és Gyengénlátók Egyesületének Vas Megyei Egyesülete.

Bősze György - elnök - Vakok és Gyengénlátók Vas Megyei Egyesülete
“Ezzel a tárlattal a látó és látássérült emberek között egy hidat próbáltak elkészíteni, alkotni, hogy ugyanúgy, ahogy a látók, színesen meg tudják nézni ezeket az égitesteket, a látássérültek a kezükbe tudják venni, tapintásuk segítségével tudják ezt érzékelni.”

A Bakonyi Csillagászati Egyesület interaktív kiállítása mintegy háromszáz érdeklődőt vonzott.