Hírek

Tánc Világnapja Szombathelyen

2012. május 02., 18:29

Szombathely mintegy 20 művészeti csoportja lépett színpadra vasárnap a sportházban a Tánc világnapján. 1983 óta a klasszikus balett óriásának tartott Jean-Gorges Noverre születésnapján ünneplik világszerte a táncművészetet. A gálaműsorban a társastánc és a néptánc mellett a modern irányzatok, a hip-hop és a rock and roll  is helyet kaptak.

Tánc Világnapja Szombathelyen

Az idei gálaműsorban a város legismertebb csoportjai mutattak be ízelítőt tánctudásukból. A társastánc több évtizedes hagyományai mellett az újabb
stílusok képviselői is kiemelkedő teljesítményt nyújtanak, nemhiába tekintik Szombathelyt a tánc fővárosának.

Lazáry Viktor alpolgármester
„Én úgy gondolom, hogy a tánc a Szombathelyiek identitásához tartozik. Elég csak azokra az eredményekre gondolni, amit a táncegyesületeink elérnek, vagy a Savaria Táncverseny, ami Szombathely legrangosabb táncrendezvénye."

Színpadra léptek a Savaria TSE tánccsoportjai is, akik nemrég védték meg első helyezésüket a magyar bajnokságban.

Horváth Dávid csoportvezető, Savaria TSE
„Most amit a háttérben hallunk az a Summer című, ami magyar bajnok lett másodszor. Illetve a junioroknak Workout címmel. Egy új koreográfia, szintén magyar bajnok."

A műsorban több néptánccsoport is megmutathatta tehetségét.

Novák Viki egy törzsi fúziós tánccal kápráztatta el a közönséget, és bemutatkozott egy hip-hop csoport,  a Colonia Claudia Savaria Crew is. A hátrányos fiatalokból álló tánccsoportot a Hárofit Egyesület támogatja.

Kótai Ákos vezető, C.C.S. Crew
„Az alapcsapat tulajdonképpen 2 lányból és fiúból, akik testvére áll. Ők az alapok, ők a bázis. Ők azok, akik engem is mindig hajtanak, hogy eddzünk már. Tehát ők generálják a programokat, ők szervezik a fellépéseket, és ők keresik a lehetőségeket."

Az idei tánc világnapi rendezvényre szinte megtelt a sportház. A közönség minden produkciót vastapssal jutalmazott.