Hírek

Tánc minden szinten – ez a mottója az idei Nemzetközi Bartók Fesztiválnak

2012. július 03., 20:33

Július 9. és 19. között több tánckompzíciót is láthat és hallhat a közönség a komoly-, jazz- és népzenei koncertek mellett. A hagyományokhoz híven karmester- és hangszeres kurzusokat is tartanak majd a világ különböző részeiből érkező fiataloknak.

Tánc minden szinten – ez a mottója az idei Nemzetközi Bartók Fesztiválnak

A fesztivál máig az egyetlen olyan nagyrendezvény a világon, amely Bartók életművét helyezi a középpontba. Az idén szerényebb anyagi körülmények között is megőrzi rangját – ígérték a szervezők a fesztivált beharangozó sajtótájékoztatón.

Az idei, 28. Bartók Fezstivál a zeneszerző életművében is meghatározó táncot helyezi a középpontba. A 12-ei nyitó napon a népzene és a néptánc játssza a fő szerepet, később több koncert is a kortárs zene és a tánc kapcsolatára épül.

Igric György fesztiváligazgató, Filharmónia Budapest Nonprofit Kft.
Nagyon sokféle tánc illetve táncmotívum jelenik meg a nagymama táncától kezdve az elektroakusztikus táncrendig, a Bartók táncdarabokig, a Táncszvittől kezdve a Mandarin-szvitig, ezenkívül lesz egy olyan kortárs táncbemutató, amely most erre az alkalomra készül.

A táncos produkciók mellett több zeneműnek is itt lesz az ősbemutatója, a nyitókoncert egyik darabja pedig kifejezetten a fesztiválra készült. A hangversenyek mellett világhírű művészek tartanak karmester- és hagszerse kurzusokat - 7 országból mintegy 60 fiatalnak.
A hagyományokhoz híven a nyitó és a záró koncerten is a Savaria Szimfonikus Zenekar működik közre, és a karmester-kurzus növendékei is az együttessel gyakorolnak.

Mérei Tamás igazgató, Savaria Szimfonikus Zenekar
Ez egy óriási érték, hogy itt lehet, nemzeti besorolásunk kapcsán is ez egy szempont volt, hogy mi ebben részt veszünk, és teljesen összenőtt a mi életünkkel. Tehát nem kérédés, hogy ha július második hetét vesszük, hogy mit teszünk, hát bartók-szeminárium.

A fesztivál programját zenetudományi előadások egészítik ki, amelyek középpontjában Bartók mellett a 100 éve született John Cage világhírű zeneszerző munkássága áll.