Hírek

Támogatott HPV oltás

2011. október 06., 13:21

Az európai átlaghoz képest háromszor több magyar nő hal meg méhnyakrák következtében. A betegséget a nemi úton terjedő, ún. humán papilloma vírusok okozzák. A védőoltás 2006 óta idehaza is elérhető, beadása nem kötelező. Eddig 21 megyei jogú város döntött úgy, hogy hozzájárul az oltás költségeihez. A legutóbbi közgyűlésen a szombathelyi képviselők is igennel szavaztak a támogatott HPV oltásra.

Támogatott HPV oltás

A HPV fertőzés általában 14-20 éves kor között, az első szexuális együttlétek alkalmával alakul ki. Eleinte tünetmentes, később azonban többféle betegséget, például méhnyakrákot is okozhat.

Dr. Prugberger Emil - elnök, Egészségügyi Szakmai Bizottság
"A humán papilloma okozza - ez bizonyított tény - a méhnyakrákot. Méhnyakrákban meghal évente Magyarországon 400 ember. És ezentúl még hányan vannak kezelés alatt, amelynek a költségei igen magasak."

Szakemberek szerint az oltás beadása 13 éves kor körül ideális. Az egészségügyi bizottság javasolta, hogy az önkormányzat támogassa az oltás beadását.

"Alanyi jogon minden megfelelő korosztályba tartozó gyerek kapja meg."

Az egyik változat szerint 100 százalékban finanszírozná a város a három részből álló, egyenként 30 ezer forintba kerülő vakcina beadását. Ez jövőre 350 lányt érintene, és több mint 30 millió forintos költséggel járna. A másik verzió szerint csak a gyermekvédelmi támogatásban részesülő lányok oltását fizetné az önkormányzat, ez lenne az olcsóbb megoldás.  

Dr. Puskás Tivadar - polgármester
"Az egy önkormányzatnak a feladata, hogy az ott lakók minél biztonságosabban élhessenek, és mindent megtegyünk az egészségükért. Az más kérdés, hogy talán a közeljövőben eljutunk odáig, hogy kötelező oltás lesz, és országosan finanszírozott."

A képviselők megszavazták a támogatott HPV oltás bevezetését. Az erről szóló rendeletet később alkotják meg, akkor derül ki, hogy pontosan milyen mértékű támogatást biztosít az önkormányzat, mikor kezdődhet az oltás, és kik élhetnek a lehetőséggel.