Hírek

Támadnak a kullancsok

2011. március 28., 15:24
A jó idő beálltával számíthatunk arra, hogy az emberre, állatra egyaránt veszélyes, többféle fertőző betegséget terjesztő vérszívók megélénkülnek. A védőoltást most érdemes beadatni.
Támadnak a kullancsok

Vas megye mind a kullancsok elszaporodását, mind az általuk okozott betegségeket tekintve az ország legveszélyeztetettebb térségei közé tartozik.

 

Most még nem késő beadatni a kullancs elleni védőoltást. A vakcinából egy hónapon belül 2, egy év múlva még 1 emlékeztető adagra van szükség ahhoz, hogy hosszabb időre kialakuljon a védettség. Az oltássorozat ára hozzávetőleg 7-8.000 forint. Évente mintegy 150-en kerülnek kullancs okozta fertőző betegség gyanújával a Markusovszky-kórház infektológiai osztályára.

Dr. Schneider Ferenc - osztályveztő főorvos
"Ha valaki a csípést követően 1 hónapo belül lázas lesz, mirigyduzzanata lesz, vagy a csípés helyén növekvő folt van, akkor gondolni kell arra, hogy kullancs terjesztette betegsége van."


Nemcsak az erdőkben, a parkokban, kiskertekben is vannak kullancsok, így annak, aki huzamosabban tartózkodik a természetben, legalább a megfelelő öltözködéssel, riasztószerekkel érdemes védekeznie. Az állatok közül a kutyák a legveszélyeztetettebbek. A tavaszi és az őszi időszakban naponta 4-5 kullancs által fertőzött ebet kezelnek az állatkórházban.

Dr. Varjú Gábor - állatorvos
"Mostantól érdemes minden lehetőséget kihasználni, ami adott: cseppentőket, nyakörvet, amivel távol lehet tartani a kullancsokat."


Az állatorvos szerint áttörést jelenthet a betegség ellen az október óta forgalomban lévő oltóanyag.