Hírek

Szűrőkamion járt az Epcosban

2011. augusztus 23., 13:01

Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése a célja Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramjának. Ennek keretében tavaly 144 helyszínen közel 450 ezer vizsgálatot végeztek el több mint 32 ezer jelentkezőn.

Szűrőkamion járt az Epcosban

Az Epcos Kft. közel 1200 dolgozója számára biztosítja, hogy térítésmentes szűrővizsgálatokon vegyenek részt a következő öt napban. Tíz fős csoportokban, munkaidőben történnek a szűrések. Először egy tesztet kell kitölteniük, majd a buszban 24 különböző vizsgálatot végeznek el rajtuk. A szemészeti és hallásvizsgálat mellett nézik a vér koleszterin-, vércukor- és húgysavszintjét, teljes testanalízis készül, valamint mérik az artériák rugalmasságát és a szívritmus szabályosságát.

"Ez egy jó kis készülék, a durvább ritmus eltéréseket ki lehet szűrni."

A 2020-ig tartó országos kampány célja felmérni a lakosság egészségi állapotát, és javítani rajta. A terv szerint évente 125 helyszínt keresnek fel, ezt idén jelentősen túlteljesítették. Szombathelyen most először járnak.

Dankovics Gergely - programigazgató
"A magyar lakosság átlagéletkora elmarad az uniós átlagtól. A cél, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, illetve hogy inden magyar állampolgárnak kortól, lakóhelytől függetlenül lehetőséget biztosítsunk arra, hogy megismerje a saját egészségi állapotának alakulását. A tapasztalat az, hogy nagyon pozitívan fogadja a lakosság."

Az eredményeket helyben kiértékelik, és szükség esetén a pácienst a háziorvosához küldik tovább. A szűréseken túl életmód tanácsadással, elsősegély- és újraélesztés bemutatóval várják a résztvevőket. A buszt cégek, iskolák, kórházak is megrendelhetik, de ott van a nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon, konferenciákon is.