Hírek

Szünidei időtöltés

2010. július 30., 16:44
Már másfél hónapja tart a szünidő. Ezt az időt az iskolás korú gyerekek hol nagyszülőknél, hol különböző táborokban vagy barátokkal töltik. Rosszabb esetben a négy fal között, egy számítógép társaságában. Vannak azonban jó példák is, amikor a virtuális tér hasznos lehet -  vélekedik a szakember.
Szünidei időtöltés

Tibor kedvenc startégiai játékával töltötte a mai délutánt. Általában 2 órát számítógépezik naponta - saját bevallása szerint többet nem is bírna a laptop előtt ülni. Leginkább a történelemmel kapcsolatos játékokkal foglalatoskodik.

Somogyi Tibor
„Általában azért ilyen játékot szoktam játszani, mert nem szeretem, ahol csak menni kell és lőni, ezen lehet gondolkozni, hogyan kell stratégiázni, itt nem arra megy, hogy hogyan aprítsunk mint sok játékban amit már láttam."

A szabadidő hasznos eltöltését igyekszik biztosítani a Pálos Károly Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat is, három közösségi teret működtetnek a városban. Most az Aknában, a táborozó gyerekek töltik az idejüket, de a délután második felében átveszik a helyüket a 12 év fölötti nebulók. Többféle elfoglaltságot is választhatnak.

Molnár Gábor - szolgálatvezető, Pálos Károly Családsegítő Szolgálat
„Amiket tudunk nekik nyújtani, információt nyújtunk, tanácsokat adunk, gondolok itt párválasztási tanácsokra, emellett pedig különféle eszközöket használhatnak: csocsózhatnak, biliárdozhatnak, ping-pongozhatnak emellett ami a legnépszerűbb szolgáltatásunk, internetet is használhatnak."

A szolgálatvezető azt mondja, időkorlátot kellett bevezetniük az internethasználathoz, hogy a gyerekek ne vesszenek össze a gépeken. Leginkább online játékokat játszanak, chatelnek. Nem szabad azonban sokáig a számítógép előtt ülni - mondja a szakorvos - mert annak káros hatásai lehetnek.


Dr. Buda Botond - ideggyógyász
„A baráti társasággal való kapcsolattartást, a személyes kapcsolattartást elhanyagolja, fáradt, fölborul a napirendje, nem tud rápihenni igazán az iskolára, számos kedvezőtlen hatása van amellett, hogy okosan használva a számítógépet ez nyilvánvalóan előnyös is lehet."

A virtuális kapcsolattartás és a lövöldözős játékok függőséget, antiszociális tüneteket és depressziót is okozhatnak.