MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathelytől délre is megújul a 86-os főút

2013. szeptember 13., 18:11

Még ebben az évben befejeződik a 86-os út Egyházasrádóc és Körmend közötti szakaszának felújítása. A beruházás 85 százalékos uniós és 15 százalékos hazai forrásból valósul meg. A 86-os út Szombathelytől délre eső szakaszának építési munkálatairól a Megyeházán tartottak sajtótájékoztatót.

Szombathelytől délre is megújul a 86-os főút

A 86-os út Szombathelytől délre eső szakaszán is látványosak az útépítési munkálatok. Körmend és Egyházasrádóc között jelenleg is dolgoznak: 4 és fél kilométeren megerősítik a burkolatot, és lesz egy szakasz, amit kiszélesítenek, így előzni is lehet majd. Az autósok már most új forgalmi rend szerint közlekednek.

Kovács Ferenc megyei útügyi miniszteri biztos
Az elkészült kb. 3 kilométeres útszakaszra terelték át a forgalmat, és az eddig használt útpálya felújítása is elkezdődik. Itt 2x2 sávossá lesz kialakítva az út, és ahol most befejeződik Körmend határában ennek a 2x2 sávos útnak a kiépítettsége, nagyjából onnan fog indulni a Körmendet elkerülő 8-as számú út építése.

Ezen a szakaszon még ebben az évben végeznek a munkákkal, a Szombathelytől Egyházasrádócig tartó 20 kilométer felújítására azonban még várni kell. A környezetvédelmi engedélye ennek a szakasznak is megvan, de a beruházás a tervek szerint csak 2015 után indul.

Kovács Jenő
Rádóc és Szhely között egy 2x1 sávos út fog épülni, de ez új nyomvonalon, magyarul Balogunyomtól megmarad a régi 86-os, ugye nagyon sokan, akik Szhelyre jönnek, azon fognak menni, viszont az átmenő kamionforgalom ezen az új úton tud majd elmenni, Táplán és Szhely között, és majd Zanat keleti részén fogja elérni az M86-osnak a most épülő végét.

Az előkészítés elhúzódásában szerepet játszik, hogy Zala megye a 86-ostól keletre tervezett M9-es megépítését szorgalmazza, ám az feltehetően csak 2020 után épül meg.

Az útfejlesztésekkel kapcsolatos sajtótájékoztatón az is elhangzott: Vas megyében 1,7 milliárd forint központi forrásból 8 alsóbbrendű útszakasz felújítása is elkezdődik. A szakemberek arra is felhívták az autósok figyelmét, hogy a Budapest felé közlekedőknek a következő másfél évben a 86-os helyett érdemesebb a 8-as főutat választani, a csornai elkerülő építése miatt.