Hírek

Szombathelyen lesz a 112-es segélyhívó rendszer központja

2012. május 18., 15:14

400 munkahelyet jelenthet a városnak, ha kiépül az egységes, 112-es segélyhívó rendszer. A jövő év második felétől az ország két pontjára, Miskolcra és Szombathelyre futnak be a segélyhívások. A központot a Söptei úti laktanyában alakítják ki.

Szombathelyen lesz a 112-es segélyhívó rendszer központja

Ha kigyullad valami és tűzoltót kell hívni, ma még legtöbben a 105-ös számot tárcsázzák. Vas megyében eddig 3 helyre futottak be a hívások, május közepétől azonban már minden jelzést Szombathelyen fogadnak.
A tűzoltók számítógépen rögzítik a bejelentőtől kapott információkat, és egy gombnyomással riasztják a legközelebbi tűzoltóságot.
A folyamat még egyszerűbbé válik, ha kiépül az egységes 112-es segélyhívó rendszer. Ezen a számon egyelőre a rendőrség jelentkezik, akik szükség esetén kapcsolják a mentőket vagy a tűzoltókat. Jövőre viszont már elég lesz egyszer elmondani, hogy hol és mi történt: a hívást egy segélykérő központban fogadják, és a bejelentés azonnal megjelenik a mentők, a rendőrség vagy a tűzoltók rendszerén.  

Dénes Károly főügyeleti osztályvezető, Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság
"A jelzés már leválogatva érkezik, tehát hozzánk már csak a tűzesetekkel, műszaki mentésekkel kapcsolatos bejelentések érkeznek, és ezen a felnyíló ablakon a bejelentő nevét és telefonszámát is meg fogjuk kapni."

Segélykérő központból kettő lesz az országban, az egyiket Szombathelyen, az egykori határőr-laktanyában alakítják ki.

Dr. Puskás Tivadar polgármester
"Ez olyan 400-420 munkahelyet jelent. Olyan dolgozók kellenek, operátoroknak hívjuk ezeket, akik idegennyelv-tudással, megfelelő ismeretekkel tudják kezelni a beérkező hívásokat, és megfelelő válaszokat tudnak adni, tehát továbbítani a megfelelő szervezethez."

A tervek szerint ősszel kezdődik a munkatársak felkészítése, és 2013 nyaráig az egységes segélyhívó rendszer műszaki feltételeit is megteremtik.