Hírek

Szombathelyen fogadják a hívásokat

2011. június 22., 14:56
Szombathelyre kerül a 112-es segélyhívó egyik hívásfogadó központja. Híradónk úgy tudja, ez a városnak 300 munkahelyet jelent. A Kormány döntésének köszönhetően 2012 végéig mintegy 5 milliárd forintból Magyarország is kiépíti a 112 teljes rendszerét.
Szombathelyen fogadják a hívásokat

A 112-es segélyhívás a jelenlegi rendszerben a rendőrség ügyeletére fut be. Innen irányítják tovább a bejelentőt szükség esetén a mentőkhöz, vagy a katasztrófavédelem megyei központjába.
Ha valakinél ég a ház, akkor csak hosszú másodpercek után, ami ilyenkor még hosszabbnak tűnik, jut el a tűzoltókhoz.
Ez a folyamat rövidül le az új rendszer kiépítésével. A segítségnyújtó szervezetek időveszteség nélkül, összehangoltan lesznek képesek megkezdeni a mentést, és a kárelhárítást. A 112-est hívó bajba jutott földrajzi helyzetét azonosítják a diszpécserközpontban, így azonnal tudják, hova kell a segítség. Az új szervezet hívásfogadó telephelyei Miskolcon és Szombathelyen lesznek. Ez összesen 600, Szombathelyen 300 munkahelyet jelent. A helyszínről már folynak az egyeztetések.


Puskás Tivadar - polgármester, Szombathely
Lényeges azért, mert új, mégpedig kvalifikált munkahelyet teremt, másrészt presztízs, ha itt van a dunántúli segélyhívó központ.
 
Az Európai Unió Magyarországot 2006-ban elmarasztalta, mert nem teremtette meg a 112-es segélyhívó rendszer szabályozási hátterét. Ez a kötelességszegés 2012 végére megszűnik, addigra áll fel ugyanis a Kormány döntése után az egységes rendszer.