MNB - 2
MNB

Hírek

Szombathely augusztus 25. és 28. között ismét történelmi időutazásra indul

2016. augusztus 03., 15:46

A Savaria Történelmi Karnevál 250 féle programot kínál majd az érdeklődőknek. Közép-Európa legnagyobb históriás játéka elsősorban a város alapításának korát, az első századot idézi, de idén, a Szent Márton-emlékévben a negyedik század is megjelenik a látványosságok között.

Szombathely augusztus 25. és 28. között ismét történelmi időutazásra indul

23 helyszínen, mintegy 250 programmal várja a 17. Savaria Történelmi Karnevál a látogatókat augusztus 25. és 28. között.

Puskás Tivadar - polgármester
“Kellemes nyár végi karneválon veszünk részt, azon kívül minden szombathelyinek az önbecsülését fokozza, minden szombathelyi tanulhat, hiszen megtanulhatja, hogy milyen ruhákban, milyen szokásoknak megfelelően éltek a szombathelyiek, és természetesen minden szombathelyi részt vehet ebben a játékban.”

A hagyományos rendezvények mellett több újdonságot is tartogat a históriás játék. A Szombathelyi Székesegyház homlokzatán a karnevált megelőzően és egészen szeptember huszadikáig különleges fényfestés mesél a kétezer éves város történetéről napont három alkalommal is. Ez évtől hét római kétlovas kocsi gazdagítja Szombathely antik járműparkját, amik bigataxiként is használhatók a karnevál idején. A Gáyer-park délelőtt a kisebbeké, de este Thália kertjévé változik, utcaszínházi produkciókat láthat a közönség. Újra kinyit a zsidó udvar, a VAOSZ-udvarban pedig, az óriásfreskó tövében a húszéves kötélugróklub gyorsasági világcsúcskísérletre vállalkozik.  A karneválban számos, Szent Mártonhoz kötődő produkció is lesz majd.

Grünwald Stefánia  - ügyvezető igazgató, Savaria Turizmus Nonprofit Kft.
“Mind a Történelmi Témaparkban, ahol a hagyományőrző játékok zajlanak, mind a karnevál egyéb helyszínein,a  színpadokon, a gyerekprogramok során fel-feltűnik a negyedik század, az a század, amelyben a város híres szülötte, Szent Márton napvilágot látott, és ezáltal a nézők a történelmi kort is megismerhetik, nemcsak magát Szent Márton személyét.”

A Kalandvárosban a római múltat idéző játékra hívják a gyerekeket, feltűnik Márton óriásbábfigurája, az életét bemutató képmutogató játék, és a nyitónapi tüzesjáték is az alakját idézi.

A negyedik századi viseletek is feltűnnek majd a forgatagban, tíz új öltözet készül erre az alkalomra - az egyik katonai ruházatot bemutatták a sajtótájékoztatón.

Pásztókai-Szőke Judit - régész
Szerintem az egyik legszebb darabja az egy hosszúujjas tunika, ami vagy nyers gyapjúból készült vagy fehérített lenvászonból, és erre bíborral festett lenvászonból nagyon munkaigényes, és egykor igen drága és nagy presztizsű anyagból készlült, szövött díszek.”

A karnevál díszvendége ezúttal Eszterháza lesz, a fertődiek barokk látványosságokkal színesítik a rendezvényt, ami egyébként bekerült a Gasztroélmények Éve 2016 országos programsorozatba is.

A részleteket a karnevál megújult honlapján találhatják meg az érdeklődők. A jegyek péntektől vásárolhatók meg a Fő téri információs pavilonban.