Hírek

Támogatás a szociális szövetkezeteknek

2010. április 13., 14:44
Azok a munkanélküliek, akik nem csak saját magukon, de a környezetükben élőkön is szívesen segítenének, és ehhez egy közös, megvalósításra váró ötletük is van, szociális szövetkezetbe tömörülhetnek. A Társadalmi Megújulás Operatív Programon belül pedig pályázhatnak és így akár 50 millió forintot is nyerhetnek.
Támogatás a szociális szövetkezeteknek

Egy 2006 óta működő vállalkozási forma, a "szociális szövetkezet" működése volt a témája annak az információs napnak, amelyet ma tartottak a kereskedelmi és iparkamarában.

A szociális szövetkezet létrehozása, szemben mondjuk a kft.-kel vagy a betéti társaságokkal, nem igényel sem indulótőkét, sem olyan személyt, aki vagyonával felel érte - hangzott el az információs napon. Alapító tag bárki lehet, de feltétel, hogy az induló létszám 7 fő legyen, és kell lennie köztük szociálisan hátrányos helyzetűeknek is. Az így bejegyzett szövetkezet a TÁMOP keretében akár 50 millió forint eszközbeszerzésre fordítható támogatásra is pályázhat. A szövetkezet célja elsősorban munkalehetőség megteremtése a rászorulók számára. Ez lehet például háztartási munka, szociális és oktatási szolgáltatás.

Királyné Kerék Anikó - programvezető, OFA Hálózat
"A Szociális Szövetkezet egy gazdálkodási forma, amely ötvözi a gazdasági társaságra jellemző profitorientáltság előnyeit, illetve a nonprofit szervezetek szociális érzékenységét."

A nyugat-dunántúli régióban jelenleg mindössze két szociális szövetkezet működik, Szombathelyen egyelőre nincs egy sem. A mai fórum egyik célja éppen az volt, hogy ezt a viszonylag új működési formát megismertesse az érdeklődőkkel. A szövetkezetek június 14-től adhatják be pályázatukat. Országosan 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatási keret áll rendelkezésre.