Hírek

Szerződés az állammal

2011. október 13., 17:28

Jóváhagyták a képviselők a Magyar Köztársaság Kormánya és a Vas Megyei Önkormányzat között létrejött megállapodást a feladatok és vagyontárgyak átadásának előkészítéséről. 2012. január elsejétől az államhoz kerül át a megye feladatkörének nagy része, ingatlan és ingó vagyona, valamint adósságállománya is.

Szerződés az állammal

Kormánypárti képviselők szerint szükséghelyzet állt elő, a jelenlegi állapot nem tartható fenn tovább, az ellenzék ugyanakkor a megyerendszer végét látja a döntésben.

A rendkívüli közgyűlés összehívásának apropója az október elején aláírt, feladat- és vagyonátadás előkészítéséről szóló megállapodás volt. Az ellenzéki képviselők keményen ostorozták a döntést, amely szerintük ellehetetleníti a megye működését.

"Lehetetlenné tették, hogy a vidéki emberek saját sorsukról döntsenek."

Az ülést nagy érdeklődés kísérte, több ellenzéki országgyűlési képviselő is megjelent. Ipkovich György arra kérte a közgyűlés tagjait, ne hagyják jóvá a megállapodást.

"Önök, és mi az itt élőknek tartozunk felelősséggel, a kormányhivatal meg a kormánynak. Nem mindegy, hogy kinek adunk számot."

Marton Zsolt, Szombathely alpolgármestere kiemelte, az ellenzék rosszul értékeli a helyzetet, a Vas Megyei Kormányhivatal is az itt élő emberek érdekeit fogja képviselni. A kormánypárti képviselők szerint szükséges a feladatellátási rendszer újragondolása, mert a megyék többsége siralmas anyagi helyzetben van. Közel két órás vitát követően név szerinti szavazás következett: 10 igen és 4 nem szavazattal jóváhagyták a megállapodást. Jövőre az állam felügyelete alá kerülnek a megyei kórházak, iskolák, idős- és gyermekotthonok. A megye feladatköre teljesen átalakul.

Kovács Ferenc - elnök, Vas Megyei Közgyűlés
"A területfejlesztés és területrendezés teljes feladatköre a megyékre hárul majd, megszűnnek a regionális fejlesztési tanácsok. Azokat a feladatokat, amelyeket eddig részben a regionális fejlesztési tanácsok, részben a megyei területfejlesztési tanácsok láttak el, a megyei közgyűlések látják el. Határozatokkal és rendeletekkel kell segítenünk a megye fejlődését."

Várhatóan a kultúra, sport és turizmus területén is marad jogosítványa a megyéknek. Az egyes vagyonelemek átadásáról a jövőben külön-külön tárgyalnak, az átadás-átvétel rendjét pedig külön törvények szabályozzák majd. Az elnök kiemelte: a megállapodás garancia arra, hogy az intézmények dolgozóinak munkaviszonya megmarad.