Hírek

Szépül Ízisz szentélye

2010. július 27., 14:42
A folyamatban lévő önkormányzati beruházásokról tájékozódott kedden a polgármester. A projektek felelősei egymásnak adták a kilincset a városvezető irodájában, szóba került például a belvárosi burkolatfelújítás, a színház építése és az Iseum rekonstrukciója is.
Szépül Ízisz szentélye

Látványos szakaszba lépett az Iseum rekonstrukciója: már látható, milyen lesz a központi szentély. Sütői fehér mészkő lapokkal burkolták be a külsejét, a csiszolás van hátra. 

A szentélyt körülvevő, mintegy 800 m2-es, U alakú oszlopcsarnok déli oldalán foglalkoztató helyiséget alakítanak ki gyerekeknek. Az északi részben hozzák létre a kiállítóteret. Egyelőre üres, most fektetik le a kőburkolatot. Itt kapnak majd helyet például az Iseum homlokzatáról származó eredeti domborművek, és olyan interaktív tárlatot rendeznek be, amely a látássérültek számára is élvezhető lesz. Még hátra vannak a belsőépítészeti munkák.

Sosztarits Ottó - régész, Iseum Team
"Még visszavan a külföldi és más múzeumokból a kiállítási tárgyak begyűjtése, a másolatok, rekonstrukciós elemek beszerzése és a berendezés."

A mintegy 800 kiállítási tárgy egy részét a múzeum Pásztor utcai raktárában restaurálják. Itt készülnek a díszes oszlopfők gipsz másolatai is.

Kőfalvi Vidor - restaurátor
"Minden kis csücsköt ki kell alakítani, csak kevés volt meg belőle igazából."

Az Iseum műszaki átadása október elejére várható, a kiállítást a tárgyak restaurálását követően, a téli hónapokban építhetik fel.

A város öt évre vállalta az Iseum üzemeltetését, ennek költsége évi 30-40 millió forintra tehető. A beruházás munkahelyeket teremt, és a város egyik fő látványossága lesz - mondja a polgármester.

Dr. Ipkovich György - polgármester
"Január elsejétől vállaltuk a bemutatóhely beindítását, létrehozását az augusztusi közgyűlésen fogjuk megejteni."

Az öt év letelte után a Nemzeti Múzeum vagy a megyei múzeumi hálózat vehetné át az Iseum működtetését, erről még folynak a tárgyalások.