Hírek

Szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja

2012. október 01., 17:58

Ebből az alkalomból a Fő téren ingyenes szűrővizsgálatokon, tanácsadáson vehettek részt az érdeklődők. Szakemberek szerint továbbra is komoly gond, hogy magas a szív- és érrendszeri betegségek száma. De az elmúlt években végzett tanácsadásoknak köszönhetően az orvosok már látnak lassú javulást.

Szeptember utolsó vasárnapja a Szív Világnapja

Már a 10 órás kezdéskor sokan álltak sorban a Fő téren felállított sátornál. A Szív Világnapja alkalmából ingyenes szűrés és tanácsadás várta az érdeklődőket. Sokan minden évben részt vesznek a programon, és tudatosan törekszenek az egészséges életre.

Kiss Béláné
Nagyon fontosnak tartjuk az egészségünk megőrzését és a prevenciót, és, hogy időben megkell tudnunk, hogy milyen problémáink vannak. Én a koleszterinemet szeretném megnézetni, mert az mindig magas. Minden évben eljövök erre a vizsgálatra.

Hunvaldi Lajos
Sportokat, amit a tvb-ben is reklámoznak. Hetente 3szor. A kosztolásra is figyelek. Nem látszik, de diátázom. Meg sokat kerékpározom.

Vérnyomás mérés, testtömegindex meghatározás, testzsírszázalék mérés, vércukor- és koleszterinszint mérés szerepelt a szűrőprogramban. 2000-ben tartották először a Szív Világnapját. Azóta minden évben megrendezi a szombathelyi Szív a Szívért Egyesület a programot.

Hajdu Endre, elnök - Szív a Szívért Egyesület
A Szombathelyi Szív a Szívért egyesületben mindnki érintett a keringési betegségekben. Azért rendezzük. Másrészről, hogy segítsünk megelőzni a bajt. Talán tudunk segítséget nyújtani. Megtapasztaljuk a mindennapi életben, hogy nem egy kellemes dolog a szív-és érrendszeri betegséggel együtt élni. Próbálunk segíteni.

Az első években előfoldult, hogy a helyszínről szállítottak el embereket a mentők, annyira rossz értékeket mértek a vizsgálatok során. Szakemberek szerint aggasztó, hogy még mindig szív- és érrendszeri betegségben halnak meg a legtöbben. Ennek oka nemcsak az életmód, hanem hogy sokan évekig nem mennek orvoshoz, sem szűrővizsgálatokra. A Markusovszky kórházban évente 3000 fekvőbeteget és mintegy 12 ezer járóbeteget kezelnek szív- és érrendszeri problémákkal. 

Prof. dr. Nagy Lajos, főigazgató - Markusovszky Kórház
A legsúlyosabb megjelenési forma a szívinfarktus. Olyan 3-400 között van évente. Valamelyest csökkenés mutatkozik, de nem az előfordulásban, hanem a halálozásban. Akik szívinfarktust kapnak lényegesen kevesebben halnak meg, jobb helyzetben vannak mint ezelőtt 15 évvel.

Ez elsősorban a korszerűbb módszereknek köszönhető. Nemcsak a felnőtteknek, hanem a gyerekeknek is kínáltak programokat. A kicsik játszóházban szórakozhattak, és az egészséges életmóddal ismerkedhettek.