Hírek

Szeptember 1-jétől egyszerűbbé válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása

2013. augusztus 22., 18:41

A 3 hónapra felírt, 50 ezer forintnál olcsóbb gyógyszerek vényeit akár egyszerre is be lehet váltani, nem kell havonta sorba állni a készítményekért. Augusztusban, szeptemberbek és októberben több, más ponton is módosulnak a gyógyszerekkel kapcsolatos rendeletek.

Szeptember 1-jétől egyszerűbbé válik a krónikus betegek gyógyszerkiváltása

Nem ritka a sorban állás a gyógyszertárakban. Azok a krónikus betegek, akik folyamatosan gyógyszert szednek, eddig havonta voltak kénytelenek patikába menni. Az orvos által 90 napra felírható gyógyszermennyiségből ugyanis egy alkalommal csak 30 napi adagot lehetett kiváltani – ráadásul a recepten feltüntetett időben. Szeptembertől a 3 vényt akár egyszerre is kiválthatják a betegek.

Siposné Kiss Zsuzsanna - intézeti gyógyszerész
“Előfordult olyasmi, hogy a beteg nem arra a hónapra felírt receptjét hozta el, és ilyenkor el kellett küldenünk, most azonban már a 3 külön havi receptjét akár egyszerre is kiválthatja, illetve mindegy lesz, hogy a 3-ból melyiket hozza el a gyógyszertárba, mert mindenképp ki fogjuk tudni adni.”

Eddig az orvosoknak kellett kiszámolni a kiváltás optimális időpontját. A módosított rendelet augusztus 1-jétől az ő dolgukat is megkönnyíti, mivel már nem 30 vagy 90 nappal, hanem 1 vagy 3 hónappal számol.

Szép Flórián - területi igazgató, Országos Egészségbiztosítási Pénztár
“Ma augusztus 23-a van, innentől kezdve ha 3 hónapra ír fel az orvos, akkor megnézi a naptárt, és az november 23. Viszont a 90 napos szabály idején ki kellett keresnie, hogy 30 vagy 31 napos hónapok esetében pontosan mikor telik le a 90 nap, ez egy technikai könnyebbség, illetve van egy olyan egyszerűsítés is, hogy ha munkaszüneti napra esik a lejárati határidő, akkor a következő munkanapon még beváltható a gyógyszer.”

Változnak a receptfelírás szabályai azokban az esetekben is, ha a beteg külföldön szeretné kiváltani a gyógyszerét, a vényt ilyenkor lehetőleg az adott ország nyelvén kell kitölteni. Tovább szigorodik a kábítószert tartalmazó gyógyszerek kiadása és újdonság az is, hogy augusztustól újra lehet gluténmentes élelmiszereket forgalmazni a patikákban.