MNB
MNB - 2

Hírek

Szépen fejlődnek az őszi vetések Vas megyében

2012. december 11., 17:46

Ebben nemcsak a jól előkészített vetőágynak, a vetőmagnak, hanem az időjárásnak is nagy szerepe van. Tavaly hasonló időszakban a csapadék hiányára panaszkodtak a mezőgazdasági termelők. Idén azonban az aratás utáni hónapokban volt eső, ami kedvezően hatott a növények fejlődésére. Most havazásban reménykednek a gazdák. A hótakaró ugyanis megvédi a vetést a kemény fagyoktól.

Szépen fejlődnek az őszi vetések Vas megyében

A levelek azok megfelelően kifejlődtek, bár a hideg már hatott rajta és kezdenek leszáradni. Itt lehet látni, ha egyet kihúzok, hogy a gyökérnyak megfelenően megvastagodott.  Ez azt jelenti, hogy fel tud készülni a télre és valószínűleg át fogja vészelni a kemény mínuszokat is.

Ilyen a repce Németh Balázs földjén, Rádóckölkeden. Többek között ezen a 8 hektáros területen vetették ezt a növényt. Éppen jókor, augusztus végén, mielőtt eső áztatta Vas megyét. Ez megkönnyítette a növények kelését. A búza vetésével is elégedett a vasi gazda.

Németh Balázs, gazdaálkodó, Rádóckölked
Sikerült jó vetőágyat készíteni és a vetés is november 5-e körül törént. Előtte is, utána is megfeleleő csapadékot kaptunk. Így a növények jelenlegi helyzetét jónak ítélem. 

Hasonlóan jó véleménnyel vannak a gazdálkodók a megye más részein is. A termelők a repcével különösen elégedettek.  Őszi árpából, rozsból, tritikáléból és repcéből is nagyobb területen vetettek idén, mint tavaly. 

Vetésterület Vas megye ( ha)

                               2012                      2013
Búza                    38903                       38255
Őszi árpa             5423                         7833
Rozs                     607                           632
Triticale               3412                          3814
Repce                  20344                       20468


Lukács Zoltán, mezőgazdasági főfelügyelő, VMKH FVM Hivatala
Az idei évben aki a szántását be akarta fejezni, be tudta fejezni, itt az őszi mélyszántásokra gondolok. Vagy a vetéseit amit betervezett, azt el tudta végezni. Sem vetőmaghiány nem befolyásolta a gazdákat, sem pedig az időjárás.

Az őszi esőzések után december elején több napon is havazott Vas megyében, így most fehér hótakaró borítja a földeket. A gazdálkodók bíznak benne, hogy lesz még hó, ami megvédi a fagytól az őszi vetéseket.