Hírek

Szent Márton emlékhelyek címmel nyílt kiállítás szombaton a Berzsenyi Dániel könyvtárban

2013. június 17., 18:29

100 éve érkezett Szombathelyre a szent ereklyéje. A könyvtárban az érdeklődők az erre az alkalomra kiadott,  a szombathelyi Szent Márton-hermát ábrázoló képeslaphoz és bélyeghez, valamint az első napi pecséthez is hozzájuthattak.

Szent Márton emlékhelyek címmel nyílt kiállítás szombaton a Berzsenyi Dániel könyvtárban

Szent Márton képzőművészeti ábrázolásai, a tiszteletére szentelt templomok és a róla elnevezett épületek köszönnek vissza a bélyegekről, képeslapokról. A tárlókban pedig a Berzsenyi könyvtárnak a Szent Márton Történelmi Sétaúttal és az európai kulturális útvonallal foglalkozó dokumentumaiból látható válogatás. Márton életútját, jellemét a Martinus Vallási és Kulturális Egyesület elnöke idézte fel.

Horváth József - pápai prelátus
“Az ember, aki képes, hogy megossza azt, amije van. Nemcsak a köpenyét, idejét, energiáját is van ereje, hogy másokkal megossza. És talán ez volt, az aminek okán a legnagyobb hatással volt Európának a gondolkodásmódjára. A másik dolog, hogy ő volt az első igazi europeer, aki európai szinten gondolkodott, élt és cselekedett.

Steindl Rezső évek óta gyűjti a Szent Mártonhoz kötődő bélyegeket. A kiállításon olyan különlegességek is láthatók, mint a 100 évnél is idősebb belga kiadású bélyegsor.

Steindl Rezső - bélyeggyűjtő
“Azt tudni kell, hogy ezek a sorok mind feláras bélyegek, tehát magyarul a felár az jótékonysági célokat szolgált. És ez végülis a Szent Márton szellemiségének megfelelt.Tehát vagy tuberkulózis elleni védelemre, vagy egyéb, például téli segély címén tartották fontosnak, hogy jelentessék meg a bélyegeket.”

A kiállításmegnyitó alkalmából a gyűjtőket új kiadványokkal örvendeztették meg és a könyvtárban ideiglenes postabélyegzőhely működött.

Kőszegfalviné Pajor Klára - képeslapgyűjtő
“Egy carte maximumot lehetett az itteni kiadványokból összeállítani, ami azt jelenti, hogy a bélyeg, a képeslap és a bélyegzésnek ugyanaz az ábrája. Ezt direkt erre az alkalomra, a 100 éves centenáriumra készíttettük.”

Az érdeklődők a július 4-ig nyitva tartó tárlaton Marosfalvi Antal képeinek reprodukcióját is megnézhetik. Ezek a szent fiatalkorának meghatározó állomásait örökítik meg, így azt a jelenetet is, amikor az ariánusok Savariából kikorbácsolják az édesanyját megkeresztelő Mártont.