MNB
MNB - 2

Hírek

Szent György-napi vásár

2011. április 18., 12:47
Több mint száz standon válogathattak a portékák közül a 15. Szent György-napi vásár látogatói. Fafaragók, keramikusok, textilművesek népművészeti tárgyai mellett házi készítésű termékek is szerepeltek a kínálatban. Megnyílt a múzeumfalu négy új műhelye is.
Szent György-napi vásár

Ágyúlövés jelezte a 15. Szent György-napi vásár kezdetét a Vasi Múzeumfaluban. Az előző évekhez képest több árus érkezett, és a borús idő ellenére sok volt a látogató is. A népművészeti tárgyak mellett igazi különlegességekkel is találkozhatott a látogató: kézműves csokoládét például most először lehetett kóstolni a vásáron.
 
Rakonczai Ildikó - vállalkozó, Üllő
"Így könnyűnek tűnik, hogy csokikészítés, de ezt meg kell tanulni, és szeretni kell a csokoládét ahhoz, hogy el tudja készíteni szépen."
 
A húsvét közeledtét jelezte ez a sonkával megpakolt stand, de a híres gencsapáti karcolt tojásokból is válogathattak az ünnepre készülődők.
 
Vincze Alfonzné - népi iparművész, Gencsapáti
"Ezek sok aprólékos munkát követelnek, ki kell fújni a tojásokat, megfesteni őket, a karcolás csak utána jön. Nagyon sok munka van benne. Ezek mind zsűrizett minták, és ez gencs nevezetes karcolt tojása."
 
A gyerekeket a Mesebolt Bábszínház előadása szórakoztatta, amíg szüleik a keramikusok, fafaragók, textilművesek portékáiból válogattak. A rendezvény védjegye a minőségi áru, célja az érték- és hagyományőrzés.
 
Szommer Ildikó - igazgatóhelyettes, Savaria Múzeum
"Arra tanítja az embereket, hogy az értékeket őrizni kell, a hagyományokat tiszteljék, és a rendezvénynek ez is a célja, hogy felmutassuk az értékes termékeket, amivel a vásározók ide érkeznek."

A hagyományőrzők alkalmai táboraiban a történelmi múlt harcászati eszközeivel is megismerkedhettek a látogatók. A kétnapos vásár egyértelmű siker volt.
 
Dr. Nagy Zoltán - igazgató, Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága
"Sokkal többen jöttek, mint tavaly. Az idő kicsit mostohább, de bizakodunk. A bevételeink biztosan nőni fognak, és minden krajcár bevételt visszaforgatunk a múzeumfalu fejlesztésébe."
 
Ezen a hétvégén nyíltak meg először a múzeumfalu új műhelyei, ahol a fazekas, a bognár, a kefekötő és a takácsmesterséggel lehet ismerkedni. Gyarapodott a skanzen ősi fajtákat őrző szőlőültetvénye is: Kovács Ferenc a Vas Megyei Közgyűlés elnöke rizlingszőlő tőkét hozott a Sitke melletti Hercseg-hegyről. A vesszőt Káldy Lajos örökítette meg a múzeum által alapított szőlőskönyvben.