Hírek

Szedd magad

2011. június 01., 09:49
Egyre népszerűbbek a szedd magad akciók. Most éppen az eperföldeken nagy a forgalom, de a gyümölcsfák termései is megmozgatják az embereket. Folyamatosan bővül a gyümölcsválaszték a szombathelyi piacon is.
Szedd magad

A keddi piacnap ellenére nem volt ma zsúfltság a szombathelyi vásárcsarnokban, pedig egyre nagyobb a zöldség és gyümölcsválaszték. Cseresznyét 300-tól egészen 700 forintos kilónkénti áron kínálnak, az öszibarack is 700 forint körül van. A legnagyobb különség az eperárban van, fajtától és nagyságtól függően 350 és 900 forintért kínálják kilóját. Megoszlanak a vélemények a piaci árakról.

"Most már azért elfogadható, gondolok itt a cseresznyére, az eper is most kezd érni. Bízom abban, hogy majd napról napra olcsóbb lesz."

"Sokkal drágább mint a szupermarketekben, de megbízhatóbb. Főleg most, hogy erről a spanyolországi járványról van szó, örülök, hogyha találok magyar epret."
 
Sokan választják a piac helyett már a szedd magad akciókat. Szombathely közelében is lehet epret szedni. Ma is sokan gyűjtötték kosarukba a gyümölcsöt annak ellenére, hogy hétköznap van.

"Ezt tudom, hogy itt van, itt termett."
 
Sokan családdal, gyerekekkel is jönnek epret szedni.

"Nagyon jó kikapcsolódás, jó levegőn van az ember, süt a nap."
 
Itt 390 forint az eper kilója. A telepen azt mondják, nem tudnak annyi epret telepíteni, amit le ne szednének az emberek. Ha beindul a szezon sokan jönnek ide, hétvégén pedig teltház van. Viszont a vásárolt mennyiségben észrevették a különbséget, vannak akik inkább többször jönnek.

Janzsó László
"Régebben voltak ilyen 40-50kilós szedések, most inkább az a jellemző, hogy 6-10 kiló az átlag. Vannak 20 kilós szedések is, de általában ez a 6-10 kiló."
 
Gyűjtés közben ráadásul van idő szemezgetni is a gyümölcsből. Aki teheti, a kertben termett epret teszi a család asztalára.