Hírek

Széchenyi Kártya új lehetőségekkel

2010. szeptember 10., 07:02
Vas megyében eddig több mint 6 és fél milliárd forint hitelt vettek fel a kis- és középvállalkozók a Széchenyi Kártya program segítségével. Szakemberek szerint működésükhöz ez a kedvezményes hitelkonstrukció jelenti az életben maradást.
Széchenyi Kártya új lehetőségekkel

A most kibővített programról tartottak gazdasági fórumot a Megyeházán.

A folyószámla hitel mellett augusztustól forgóeszköz, szeptembertől beruházási hitel felvételére is lehetőségük nyílt a kis- és középvállakozásoknak, de a tervek szerint januártól elindul a pályázaton elnyert forrásokhoz önerőt biztosító finanszírozás is. Varga László mintegy 20-25 millió forint forgóeszköz hitelt vett fel kft-je bővítéséhez. A program új elemével cége napi működésének finanszírozását is segítheti.

Varga László - ügyvezető
"Fejleszteni szeretnénk a tömegközlekedést, új településeket szeretnénk bevonni, buszokat szeretnénk majd a jővőben vásárolni."

A Széchenyi Kártya program három elemével egy vállalkozás akár 100 millió forint támogatott hitelhez is hozzájuthat. A tapasztalatok szerint eddig 135 ezer vállalkozás kapott Széchenyi Kártyát, amellyel több mint 800 milliárd forint hitelt vettek fel.

Kovács Vince - elnök, Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara
"Vas megyében az országos átlagnál kevesebben, de így is több mint négyezer Széchenyi Kártya van forgalomban. Ennek felét a VOSZ, másik felét a kamara szervezetén keresztül közvetítettük a bankokhoz."

E hónaptól igényelhetik a vállalkozások a beruházási hitelt, amit 50 millió forintig, 10 éves futamidőre vehetnek fel állami garanciával és kamattámogatással. A kölcsönből a cégek több projektet is finanszírozhatnak. A beruházási hitel után 8,5 százalék körüli kamatot kell fizetni.