MNB
MNB - 2

Hírek

Szakmai konferencia a gyomírtásról

2011. július 07., 12:04

Vas megye az ország parlagfűvel legkevésbé fertőzött területei közé tartozik. Szakemberek szerint ebben nagy szerepe van nemcsak az alkalmazott vegyszereknek, hanem a gazdák felkészültségének is. Kétnapos szakmai konferenciát tartottak a megyében az ország gyombiológiusai, valamint mezőgazdasági szakemberek, hogy értékeljék a gyomírtási technológiákat és megosszák egymással tapasztalataikat. Szakemberek szerint egyre fontosabb a parlagfű elleni védekezés: egy növény ugyanis több millió pollent termel és a magjai 40 évig is csíraképesek.

Szakmai konferencia a gyomírtásról

Így nézne ki egy mezőgazdasági terület, ha nem védekeznének és elszaporodna a parlagfű.

Szakemberek szerint azért fontos a mezőgazdasági területek gyommentesítésére nagy gondot fordítani, mert a levegőbe kerülő pollenek 90%-a ezekről a területekről származik.

Kondor Gábor, növényvédelmi szakmérnök, Petőfi MGTSZ, Vasszécseny
A parlagfű elleni védekezés nehéz feladat, főleg a kapás kultúráknál. A kalászosoknál, repcénél nem, mert mire lekerülnének, tarlóhántással tudunk védekezni a parlagfű ellen. A napraforgónál, kukoricánál a teljes területet gyomírtjuk illetve kultivátorozzuk.

A hatékony védekezés nemcsak a megfelelő növényvédőszer alkalmazásán múlik. Fontos a szakemberek megfelelő felkészültsége is, hogy tudják, mikor kell ezeket alkalmazni.

Ughy Péter, növényvédelmi herbológus - Vas Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága
Az elmúlt években sokat javult a gazdák szemlélete, a technológiai fegyelem betartása. Úgy gondolom, hogy a legkevésbé fertőzött megyék közé tartozik Vas megye.

Több száz parcellát néztek meg és értékelték a gyomirtási technológiákat, azok hatékonyságát a megyei növény - és talajvédelmi igazgatóságok gyombiológusai, illetve növényvédelmi szakemberek egy kétnapos szakmai konferencia keretében a megyében. Július 1-től szankcióra számíthatnak azok a földtulajdonosok, akik nem kaszálják le a területükön a parlagfüvet.

Szabó Levente, igazgató - Vas Megyei Kormányhivatal Növény-és Talajvédelmi Igazgatósága
A helyszíni bírság összege elrettentő. 15 ezertől 5 millió forintig terjed, a terület nagyságától függően.

Magyarországon mintegy 2 millió ember szenved pollenallergiában. A parlagfűírtásra a Vidékfejlesztési Minisztérium nemrég pályázatot írt ki, amelyen 10 Vas megyei önkormányzat támogatáshoz is jutott.