MNB - 2
MNB

Hírek

Szakkollégium lesz a Sörházból

2012. május 18., 15:13

Felújtják a Hollán Ernő utcai Sörház műemlék épületét. A Szombathelyi Egyházmegye szakkollégiumot alakít ki itt a felsőoktatásban tanuló diákok számára. Az előkészítő munkálatok már elkezdődtek, a rekonstrukció több lépcsőben valósul meg.

Szakkollégium lesz a Sörházból

A legutóbbi időben egyházmegyei kollégiumként használták az egykori püspöki Sörház épületét. Most újra üresen áll, éppen a vízvezetékrendszer korszerűsítésén dolgoznak a szakemberek. A műemléképületet több ütemben teljesen felújítják. Kicserélik a gépészeti és elektromos hálózatot, a nyílászárókat, megújul a homlokzat, valamint a tetőszerkezet. Ha elkészül, ez lesz a II. János Pál pápa Katolikus Szakkollégium, ahol 40-50 egyetemi, főiskola hallgató lakhat majd tanulmányai ideje alatt.

Dr. Németh Norbet - egyetemi lelkész, kollégiumvezető
"Igyekszünk egy olyan gondolkodási alapot és keresztény értékrendet megteremteni az itt élő lányok és fiúk között, amire később tudnak építeni családot, társadalmat és a saját munkájukat is erre tudják építeni."

A szakkollégiumnak lesz önálló képzési programja. Emellett számos közösségi rendezvényt szerveznek majd.
Ezt a tornatermet most még a Brenner-iskola kisdiákjai használják, később ebből alakítják ki a szakkollégium kápolnáját és előadótermét.
Az 1837-ben épült műemlék ház teljes rekonstrukciója mintegy 300 millió forintba kerül, amit pályázati forrásból és saját költségvetéséből fedez a Szombathelyi Egyházmegye.