Hírek

Soron kívül kell fogadni a táppénzen lévőket a rendelőkben

2011. július 06., 08:36

Július elsejével újra változott a jogszabály, soron kívül kell fogadniuk a táppénzen lévőket a szakrendeléseknek, hogy a betegek minél előbb visszatérhessenek a munkába.

Soron kívül kell fogadni a táppénzen lévőket a rendelőkben
Tavaly az év első öt hónapjában átlagosan 22, idén pedig 21 napig voltak táppénzen a Vas megyeiek. A táppénz szabályai az elmúlt négy évben folyamatosan szigorodtak, ebből adódik, hogy 2011-ben 50 millióval kevesebbet fizettek ki ilyen jogcímen, mint egy évvel korábban.

A Rumi úti rendelőben dolgozó háziorvosok még nem kaptak hivatalos értesítést az új rendszerről. Péter doktor azt mondja, eddig esetenként több hetet kellett várni egy-egy szakorvosi vizsgálatra, emiatt sokszor hosszúra nyúlt a keresőképtelenség.

Dr. Péter László háziorvos
1,5 hónapot vár a vizsgálatra, ott javasolnak esetleg egy két hetes kezelést, akkor már 8 hétnél tatunk. Míg ha soron kívül fogadják a táppénzest, akkor 2 hét alatt kezelést kap, és utána esetleg munkaképes.

A szakrendelésekre itt eddig is a háziorvos kért előjegyzést betegei számára.

A Markusovszky Kórház szakrendelésein 1-2 naptól akár 100 napos is lehet a várakozás. A fül-orr-gégészetre például beutaló nélkül is lehet menni. Itt azt kérik a betegektől, kérjenek időpontot. Az otoneurológián a határidőnapló minden napon tele van.

A kórház orvosigazgatója azt mondja, a jogszabály a szolgáltatóra bízza, milyen módon oldja meg a táppénzesek soron kívüli ellátását. A Markusovszky Kórházban most dolgozzák ki a részleteket.

Dr. Kőfalvi István orvosigazgató, Markusovszky Kórház
Mikor érkezik a beteg az adott napon, az adott időben, akkor be kell mutatnia, hogy a táppénzes állomány miatt soronkívüliséget élvez. Fontos, hogy csak azoknak a betegségeknek a kivizsgálására vonatkozik, ami miatt keresőképtelen.

Várhatóan a rendelési idő elején vagy végén tartanak fenn időpontokat a táppénzesek szakorvosi vizsgálatára. Az orvosigazgató szerint a most bevezetett soronkívüliség nem írhatja felül a szakmai indokoltságot és a betegfogadási lista szabályait. Tehát a sürgősségi vizsgálatokat végzik először, és a többi előjegyzett beteg jogai sem sérülhetnek.