MNB
MNB - 2

Hírek

Sokan várakoznak szervátültetésre

2011. augusztus 08., 12:42

Több mint kétszer annyian várakoznak szervátültetésre ma Magyarországon, mint ahány beavatkozást évente elvégeznek. Pedig az országos szervkoordinációs rendszer elmúlt egy éves próbaidőszaka alatt 16 százalékkal emelkedett a beültetések száma. A rendszerben jelenleg kilenc kórház vesz részt, a jövetkező három évben 45-re bővítenék a kört. Így több ember életét lehetne megmenteni.

Sokan várakoznak szervátültetésre

A szervkoordinációs iroda honlapján naponta frissülő adatok mutatják, hogy idén eddig hány szervet operáltak ki donorokból átültetés céljából. Látszik, hogy az átültethető szervek száma a tüdő, a hasnyálmirigy, a vese és a máj esetében is növekedik. A Markusovszky-kórházban minden évben van példa ilyen beavatkozásra. Tavaly egy riasztást bonyolítottak le sikerrel, idén eddig két agyhalott betegből tudtak szerveket kioperálni. A főorvos azt mondja: szemléletváltást tapasztalnak, a hozzátartozók egyre nyitottabban erre.

"Az egész követés során elfogadják a felajánlást és támogatják."

Itt az intenzíven, a sürgősségin és más osztályokon is figyelik a lehetséges donorokat, és ha kell, riasztják a budapesti központot. A koordinációs hálózathoz való csatlakozással ezt a tevékenységet hatékonyabban lehetne végezni.

Dr. Schaffer Éva - mb. osztályvezető főorvos, Markusovszky-kórház
"A megelőző állapotok felismerése szükséges, ami nem a mi osztályunkon történik, a fenyegető állapotok felderítésével kezdődik. Ez megkíván egy csoportot, ennek elsősorban személyi feltétele van, az összes többi ebben a kórházban is adott és működőképes."

A koordinátorok dolga lenne az átültetéshez szükséges helyi teendők elvégzése és  azoknak az osztályoknak a látogatása, ahol súlyos állapotú betegek fekszenek. Hogy mind a 45 kórházban kiépülhessen a rendszer, ahhoz 100 millió forint kellene.