Hírek

Sokan szoknak rá, kevesen hagyják abba a dohányzást.

2010. november 10., 18:09
"A félelem, hogy valami jó dologról mondok le, teszi nehézzé a leszokást a cigarettáról" - hangzott el az Egészséghét egyik szerdai előadásán. Pedig a dohányzás akár 10 évvel is megrövidítheti az ember életét - állítják szakemberek. A leszokást különböző módszerek segítik, de tapasztalatok szerint csak kevesen szánják rá magukat a változtatásra.
Sokan szoknak rá, kevesen hagyják abba a dohányzást.

Teri néni néhány éve szokott le a cigarettáról. 20 évig dohányzott. De sem az egészsége, sem a pénztárcája nem bírta. "15 ezer forint havonta csak úgy elfüstölög. Abból egy hétig vígan tudok élelmet vásárolni." Úgy gondolja, a barátainak is le kellene szokniuk e káros szenvedélyről.

Fekete Ferencné
"Javasoltam, de falrahányt borsó. Azt szokták mondani, hogy az én egészségem, úgy roncsolom, ahogy akarom. De kihagyják, hogy nemcsak a magukét, hanem a mellette állóét, ülőét is rongálják."

Horváth Éva 22 évig dohányzott, majd alapított egy klubot, hogy segítse azokat, akik le akarják tenni a cigarettát. Saját tapasztalata azonban az, hogy ezt csak kevesen teszik meg. Aki mégis abbahagyja a cigarettázást, az is csak 10-20 év után teszi.

Horváth Éva - klubvezető,  "Nemdohányzóként élni" Klub
"Én abban bízom, hogy a mai fiatalság, ha bele is esik ebbe a csapdába, őket  keressük meg és beszélgetünk velük, akkor ők már előnyösebb helyzetben vannak. Nem jutnak oda, hogy 10-20 évig dohányoznak, hanem 2-3 évig."

Hazánkban évente 20 milliárd szál cigarettát szívnak el a dohányosok. Ezzel a káros szenvedéllyel akár 10 évvel is megrövidítik a születéskor várható élettartamukat. A dohányzás és a passzív dohányzás miatt évente 30 ezer ember hal meg hazánkban.