Hírek

Sok az iskolakerülő fiatal

2010. december 02., 18:25
Az iskolakerülőket ellenőrizték csütörtökön a rendőrség és az Igazságügyi Hivatal munkatársai. Több diák is fennakadt a szűrőn, mert nem tudták igazolni, miért nincsenek az iskolában. Benéztek a plázába, nagy áruházakba és a vendéglátó helyekre is. Az idei tanévtől már az első igazolatlan óra után az intézménynek értesítenie kell a szülőt, tíznél pedig az önkormányzatot és a gyermekjóléti szolgálatot is. Van olyan szombathelyi iskola, ahol már az első hónapban elfogyott az egész évre tervezett postaköltség.
Sok az iskolakerülő fiatal

A hideg és barátságtalan időben a rendőrség civil ruhás munkatársa és az igazságügyi hivatal pártfogó felügyelője nem teázni mentek ebbe a vendéglőbe. Iskolakerülő diákokat kerestek, ahogy ebben a másik kocsmában is. Bent nem találtak, az utcán viszont igen. Az egyik 17 éves, de még általános iskolás lány anyjával együtt járta a várost. A nő azt mondta, vásárolni kellett, ezért nem ment a gyerek iskolába. A bűnmegelőzési osztály munkatársa szerint nem csak ez volt a probléma. A tapasztalat szerint a szülők általában nem tudnak arról, hogy gyermekük reggel nem az iskolába megy. A diákok pedig rendszerint nem egyedül lógnak.


Németh Andrea - r.százados, Bűnmegelőzési Osztály, VMRFK
"Korosztályi csoportok erőteljes hatással vannak egymásra: alkoholt, kábítószert fogyasztanak. Vannak olyan vendéglátó egységek, ahol eltűrik azt, ha a fiatalok alkoholt fogyasztanak. Ez alapvetően kriminalizáló helyzet."


Előfordul, hogy a diákok hamis igazolásokkal próbálják palástolni a lógást. Az okirathamisítás pedig bűncselekmény. A Dési iskola igazgatója azt mondja, mióta rögtön értesíteniük kell a szülőt az igazolatlan hiányzásról, 10 óra után pedig az önkormányzatot és a gyermekjóléti szolgálatot is tájékoztatják, náluk kevesebb a lógás.


Kiss Péter - igazgató, Dési Huber István Általános Iskola
"A tanévben eddig 1 feljelentést kellett tennünk tanuló ellen. Ő már eddig is krónikus igazolatlan hiányzó volt. Ő most már átmeneti nevelésbe került."


Az iskola azt kérte a szülőktől, ha megbetegszik gyermekük, értesítsék erről az intézményt. Az orvosi igazolás pedig a tájékoztató füzetbe kerüljön, amit a szülő is írjon alá. Így szerintük elkerülhető a hamisítás, és az is, hogy a gondviselő ne tudjon a hiányzásról.A rendőrség azt ígérte, folyamatosak lesznek ellenőrzéseik.