Hírek

Sok az allergiás kutya

2011. augusztus 08., 12:49

Minden harmadik kutya allergiás a szombathelyi állatkórház tapasztalata szerint. Nem csak az emberek körében vált szinte népbetegséggé az allergia, hanem a házikedvenceket is sújtja. A gazdák egyre jobban felismerik a tüneteket, és orvoshoz fordulnak segítségért.

Sok az allergiás kutya

Az országos pollentérkép szerint Szombathely levegője alig szennyezett. A napokig tartó esőzés javította az allergiások helyzetét.

Az embertől eltérően a kutyák nem tüsszentéssel jelzik, ha allergiások valamire, hanem többnyire vakarózással.

Dr. Varjú Gábor állatorvos, Állatkórház
Jellemző, hogy felismerik, ugyanis nagyon vakarózik, rája magát a kutya. Kisebesedik a bőre. Olyan tünetei vannak, amiből már a leglustább gazda is tudja, hogy el kell menni orvoshoz.

Ez a négylábú is emiatt szorul kezelésre. Jól látszanak bőrén a tünetek. A kutyák harmada allergiás - mondja az állatorvos. Közülük csak minden negyedik érzékeny az ételben lévő fehérjékre. Jellemző, hogy a bolhák nyála irritálja az állatokat, vagy éppen az emberi hám. Nyáron - ahogy nő a levegőben a pollenterhelés - úgy nő az allergiától szenvedő házikedvencek száma is. Dr. Varjú Gábor szerint az állatok is egyre érzékenyebbé váltak.

Vannak kifejezetten olyan fajták, amelyek jobban érintettek. Elsősorban a westie. Azoknál szinte nincs is olyan példány, amely nem allergiás.

Az állatoknál nehéz az allergia kiváltó okát megszüntetni, de hogy mi okozza a tüneteket azt a vizsgálatokon kívül például allergia teszttel is próbálják kideríteni. A gyógyszer- és tápszergyártó cégek is egyre nagyobb figyelmet fordítanak az allergiás kedvencekre.