Hírek

Sok a tüdőrákos hazánkban is

2010. november 08., 11:21

Vissza kell szorítani a tüdőbetegségeket, hangzott el hétvégén az Egészség-hét nyitó rendezvényén. Túl sok cigarettát szívnak el a dohányosok, és ez is oka annak, hogy hazánkban halnak meg legtöbben a világon tüdőrákban.

Sok a tüdőrákos hazánkban is

Horváth Éva, több mint két évtizeden keresztül dohányzott. Több módszert is kipróbált mire leszokott a cigarettáról. Alapított egy klubot is, hogy segítse azokat, akik abba akarják hagyni a dohányzást. Azt mondja: minden a fejben dől el.

Horváth Éva
"Sikerült az agyamból azokat az illúziókat kitörölni, amelyek éveken keresztül ott voltak. És elkellett jutnom odáig, hogy a dohányzás abszolút értelmetlen."

Hazánkban évente 20 milliárd szál cigarettát szívnak el a dohányosok. Minden évben 30 ezer ember hal meg a dohányzás és a passzív dohányzás következményeként.

Gyarmati Norbert -  főszervező
"Szombathely kicsit jobb helyzetben van az egészségügyi mutatói alapján mint a kelet-magyarországi rész hasonló városai. De itt is aggasztóak a fiatalok dohányzási szokásai. Minél korábban hozzányúlnak és hozzászoknak."

A dohányzás elleni küzdelem mellett a légúti betegségek megelőzése, gyógyítása áll az idei Egészség-hét középpontjában. Az allergiáról, az asztmáról és a tüdőbetegségekről is tartanak előadásokat. A programsorozatot szombati nyitónapján a Sportházban szűrővizsgálatokon is részt vehettek az érdeklődők.  

Dr. Prugberger Emil - tüdőgyógyász, elnök , Egészségügyi Bizottság
"A magyar lakosség olyan életmódot folytat ami pusztító 10-15 évvel korábban halnak meg, mint tőlünk pár km-rel nyugatabbra."

Szakemberek szerint a betegségek megelőzésére sokkal nagyobb hangsúlyt kellene az embereknek fektetniük. 

Dr. Puskás Tivadar -  polgármester, SZMJV
"Nagyon fontos a légszőszervi betegségekkel foglalkzni. Ha tudjuk azt, hogy Magyarországon a tüdőrákos megbetegedésben vezető hatalom vagyunk. Nincs olyan ország, ahol ilyen arányban fordulnak elő tüdőrákos megbetegedések, akkor én azt gondolom, hogy nagyon fontos ez az ügy."

Az Egészség-hét programjai között kedden 13 órától mammográfiás és méhnyak-szűrést tartanak a kórházban. Szerdán pedig a Fő térre érkezik az ország legnagyobb szűrőkamionja.