Hírek

Sok a beteg, de nincs járvány

2010. december 10., 12:48
Vas megyében az elmúlt héthez képest többen fordultak orvoshoz megfázásos tünetekkel, Sárvár környékén meg is haladta a járványküszöböt az influenzaszerű esetek száma. A betegek több mint fele fiatal, 34 év alatti felnőtt.
Sok a beteg, de nincs járvány

22 háziorvos vesz részt az influenzafigyelő szolgálatban Szombathelyen és környékén, az adatok minden héten az ÁNTSZ-hez futnak be. Jelenleg nincs sok influenzás beteg, de felső-légúti, hurutos tünetekkel, lázzal, köhögéssel sokan fordulnak orvoshoz. Az esetek többségét azonban nem minősítik influenzának a doktorok.

Dr. Stánitz Éva - kistérségi tisztifőorvos, ÁNTSZ
"A 4000-es betegforgalomból mindössze 30 influenza-gyanús esetet tartottak az orvosok bejelentésre érdemesnek, két mintavétel is történt, de ezeknek még nincs meg az eredménye."


A mostani hideg, páramentes idő nem kedvez a vírusoknak, de a szervezet immunrendszere legyengülhet, ha valaki nem az időjárásnak megfelelően öltözködik. A vírus ellen oltással érdemes védekezni, idén már a szezonális és a H1N1 vírus elleni törzs egy szúrással adható be. A 65 év felettiek, a krónikus betegek és a kismamák számára ingyenes a vakcina. Az oltóanyagok már 5 hete elérhetők a háziorvosoknál, sokan már be is adatták maguknak.

Dr. Nagy Éva - háziorvos, Rumi úti rendelő
"Aki eddig is rendszeresen kapta, most is mind eljött. Főleg azok figyelnek oda, akinél kisgyermek van a családban, és kérik az oltást, mert nem akarják megfertőzni a gyereküket."

 

Az elmúlt hetekben megnőtt a hányásos-hasmenéses tünetekkel járó vírusos megbetegedések száma is. A fertőzés ellen megfelelő téli ruházattal, egészséges étkezéssel, folyadékbevitellel és C vitamin pótlással lehet védekezni.